Compania de inovare a Grupului finlandez Metsä, Metsä Spring Ltd, a făcut o investiție de capital în Innomost Ltd, o întreprindere care va produce ingrediente pentru industria cosmetică din reziduuri de lemn. Finanțarea se ridică la aproximativ 5 milioane de euro.
Innomost va fabrica produse bioactive de mare valoare. Grupul Metsä va furniza scoarță de mesteacăn pentru producție. Prin prelucrarea acesteia, se obțin: betulină, suberină, pulbere de cărbune de mesteacăn și pulbere de scoarță de mesteacăn. Aceste ingrediente se vor folosi în producția de cosmetice destinate îngrijirii pielii, părului, corpului sau îngrijirea orală. Betulina și suberina au și alte utilizări, iar brandul finlandez de îngrijire a pielii Lumene a lansat câteva produse de curățare cu ingrediente Innomost.
Fabricarea produselor bioactive duce economia circulară la un nou nivel.
„Suntem încântați să sprijinim Innomost pe drumul său spre succes comercial. Legătura cu ecosistemul de afaceri al Grupului Metsä este puternică. Recuperată din fluxul nostru industrial, scoarța de mesteacăn este utilizată ca materie primă la fabricarea produselor Innomost. Utilizarea lemnului în funcție de resurse a fost întotdeauna în centrul activităților de dezvoltare ale Grupului Metsä. Prin colaborarea cu start-up-uri, cum ar fi Innomost, economia circulară poate fi dusă la un nou nivel”, spune Erik Kolehmainen , VP, Corporate Venturing la Metsä Spring și nou membru al Consiliului de Administrație al Innomost.
„Este privilegiul nostru să lucrăm cu o mare companie din industria forestieră precum Metsä Group. Parteneriatul ne influențează puternic într-un mod pozitiv. Acum avem un partener solid care ne oferă fiabilitate și ne susține planurile pe termen lung. În plus, ne-am asigurat aprovizionarea cu materii prime. Nu există nicio limită, ci doar imaginația noastră, legat de ceea ce putem face împreună din aceste fluxuri laterale. Aștept cu nerăbdare să colaborăm și să prezentăm produsele noastre durabile clienților”, spune Sami Selkälä, CEO la Innomost.
„Bioeconomie forestieră aplicată, pornind de la coaja de mesteacăn și vizând sectorul cosmetic”, notează inginerul forestier român Daniel Paul Dima, stabilit în Finlanda. „Se poate și în România, pornind de la speciile locale, adăugând valoare prin procesarea avansată a lemnului. Se poate obține mai mult din mai puțin, punând accent pe calitate, pe investiții inteligente, care să fie în ton cu trendurile mondiale în materie de sustenabilitate”, mai spune acesta.
Metsä Group operează în 30 de țări și are unități de producție în 8 țări.
În grup lucrează aproape 10.000 de angajați, iar vânzările au depășit anul trecut valoarea de 5 miliarde de euro. Compania folosește lemnul nordic, iar operațiunile companiei acoperă întregul lanț de produse care au la bază lemnul: hârtie, carton, celuloză, dar și produse din lemn și servicii forestiere.
De asemenea, Metsä Group este unul dintre principalii producători și utilizatori de energie regenerabilă din Finlanda.
Metsä Spring, compania responsabilă cu inovarea în grup, a fost înființată în mai 2018 cu scopul de a consolida pe termen lung ecosistemul de afaceri al Grupului Metsä. Innomost este al șaselea proiect din portofoliul Metsä Spring și este bazat pe producția de elemente bioactive. Compania a investit și în alte startup-uri pentru a proiecte de dezvoltare a fibrelor textile și a produselor de ambalare 3D din pastă de lemn.
Metsä nu este singura companie finlandeză care investește în bioeconomia forestieră. De curând, firma Huhtamaki din Finlanda s-a asociat cu Syntegon din Germania și au anunțat că au realizat o hârtie specială pentru ambalarea medicamentelor.
Sursa: metsagroup.com