În noiembrie 2021, Comisia Europeană a propus un proiect de lege pentru combaterea defrișărilor, care urma a fi votat în Parlamentul European în acest an. Proiectul prevedea blocarea accesului pe piața UE a produselor care provin de pe terenuri pe care au fost păduri și apoi au devenit suprafețe agricole. Tema a fost azi pe agenda Consiliului de Mediu al U.E. ce are loc la Luxembourg și la care ia parte și ministrul Mediului, Tánczos Barna. „Regulamentul european propune ca produsele care sunt obținute din utilizarea terenurilor defrișate să nu mai poată ajunge pe piața Uniunii Europene. Regulamentul are un rol important în diminuarea impactului schimbarilor climatice și, totodată, în protejarea biodiversității”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Astfel, produsele obținute prin utilizarea terenurilor defrișate recent, printre care ar fi soia, cacao sau carnea de vită, nu vor mai putea fi importate în Uniunea Europeană.
„În ultimii 30 de ani, am pierdut 420 de milioane de hectare de păduri, adică o suprafață la fel de mare ca țările UE la un loc”, a afirmat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene în timpul conferinței de presă din noiembrie.
Chiar dacă marea majoritate a defrișărilor mondiale au loc în afara spațiului european, UE importă bunuri produse în zone defrișate. Ceea ce ar fi cauzat indirect, în ultimii doisprezece ani, defrișarea a 3.5 milioane de hectare de păduri. Fenomenul a fost numit „defrișare importată”.
Un eurodeputat francez atrăgea atenția însă că problema nu va dispărea pur și simplu. Soluția, din punctul său de vedere, ar fi modificarea practicilor agricole : „Ar trebui să susținem țările producătoare, în special de pe continentul african unde se produce multă cacao și unde producția de cauciuc și ulei de palmier va crește. Vrem să susținem companiile, actorii economici, țările implicate, să găsească modalități de producție care să excludă defrișarea, astfel încât să poată în continuare să vândă pe piața europeană.”
Eurodeputatul are în vedere agrosilvicultura: înființarea de culturi agricole printre arborii din pădure, ceea ce ar permite păstrarea unei părți din biodiversitate și coronament.
România susține…
Tánczos Barna a anunțat poziția României față de blocarea produselor pe piața UE: susținem!
El a subliniat totuși, că fenomenul defrișărilor pentru a face loc agriculturii nu prea are legătură cu Europa, iar cu România nici atât. Cu toate acestea, a afirmat că blocajul produselor respective e necesar.
„România susține reducerea la minimum a consumului de produse care au de-a face cu lanțurile de aprovizionare asociate cu defrișările și degradarea pădurilor. Chiar dacă fenomenul defrișărilor (tăierea completă a pădurilor și transformarea în terenuri agricole) afectează în special zone precum Amazonul și pădurile tropicale, trebuie să ne asigurăm că produsele consumate de noi, în Uniunea Europeană, nu contribuie la defrișări și la degradarea pădurilor la nivel mondial. De asemenea, în tot acest proces, este important ca sistemul de informații pe care Comisia urmează să îl dezvolte, să fie cât mai repede operațional, astfel încât să permită transmiterea de date între sistemele autorităților vamale naționale”.
Întâlnirea de la Luxemburg este organizată de Președinția franceză a Consiliului UE și reunește miniștrii mediului din statele membre.
Sursa și foto: Ministerul Mediului