DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Programul „Micul pădurar” împlinește 4 ani. Copiii din Harghita învață să iubească pădurea

Recomandate

Programul „Micul pădurar”, prin care elevii de clasele I- VIII din Harghita învață să ocrotească pădurea, intră deja în al patrulea an. E derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita și este o „extensie” a programului „Micii Grădinari”.

Mii de puieți sunt distribuiți an de an, primăvara și toamna, elevilor din județ, alături de o broșură cu informații utile despre creșterea puieților. Timp de un an, copiii țin puieții acasă și anul viitor îi vor planta cu ajutorul ocolului silvic din zona lor, în locul indicat de specialiștii ocolului. În acest an, ei trebuie să aibă grijă de plantă, învățând astfel responsabilitatea față de viitorul arbore, față de pădure și mediu.

În 2022 au fost organizate plantări în zona Ciuc (Lunca de sus, Sândominic), Zona Odorhei-Cristur, (Corund, Zetea) și zona Gheorgheni. La plantări au participat în jur de 500 elevi. Au avut contact direct cu pădurea și au aflat informații utile și răspunsuri la curiozități legate de pădure, de plantare, de comportamentul corect în fondul forestier.

„Ideea a venit de la Programul Micii Grădinari. Văzând succesul acestuia, am ajuns la concluzia că ar fi binevenit un nou program prin care elevii ar putea învăța câte ceva despre pădure, despre cât de greu crește un brad, și despre ocrotirea pădurii. Mai ales în Harghita, unde pădurile acoperă o bună parte a județului. Copiii sunt transportați în siguranță la locurile de plantare, primesc un sandviș și apă, precum și mănuși de protecție.

Programul a fost derulat în colaborare cu 5 ocoale silvice, care ne-au furnizat puieții de brazi.

Ar mai fi de spus că este un program care oferă o ocazie excelentă de a transmite mai departe cunoștințele moștenite de la strămoși, de a planta în copii dragostea pentru locul natal, pentru pământ, natură și muncă. Avem parteneri cu 32 școli și sunt înscriși 2.050 elevi.

Având în vedere interesul arătat atât de profesori, cât și elevi, considerăm că programul este unul de succes”, a declarat, pentru forestmania.ro, László Csongor, directorul executiv al Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Rurală al Consiliului Județean Harghita.

Programul este în concordanță cu prevederile Strategiei de Dezvoltare Rurală a județului Harghita pentru perioada 2021 –2030, programul Agricultură, subprogramul: Inovare și transfer de cunoștințe.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi