DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

8.5 C
București
6.2 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
0.5 C
Covasna
1.8 C
Piatra Neamț
3 C
Braşov
3 C
Bistrița
5.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 23, 2025

Proiect: salariu minim brut de 3.000 de lei pentru agricultură, vânătoare, silvicultură, forestieri

Recomandate

Un proiect de lege prin care ar urma să se acorde salariul minim brut de 3.000 de lei anumitor categorii profesionale – sectorul agricol, pescuit, industrie alimentară, forestieră, vânătoare și silvicultură – a fost depus la Parlament de grupul social-democrat, mai exact de parlamentarii PSD de Olt. Inițiator este Adrian Chesnoiu, deputat de Olt și președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

În Expunerea de motive el spune că acele condiții care se aplică celor din construcții, pot fi stabilite prin lege și altor categorii esențiale. Concomitent, prin proiect sunt susținute și alte facilități fiscale, așa cum este cazul celor din construcții, respectiv: 0 impozit pe salariu, reducerea impozitului din CAS, 0 impozit pe CASS.

Peste 300.000 de angajați vor fi beneficiarii direcți ai acestor măsuri. În curând, din cauza nivelului scăzut al salariilor din industria alimentară, din agricultură, silvicultură, industria forestieră și din sectorul piscicol, forța de muncă pe care o mai avem încă la nivel calificat va părăsi România pentru venituri atractive oferite în alte țări.

Făcând o analiză constatăm că munca în domeniul agricol, pescuit, industrie alimentară și silvicultură nu este cu nimic mai prejos, ca nivel de dificultate, celei din construcții. Din contră, considerăm că sectorul agricol, care include atât cultura mare, legumicultura, floricultura, viticultura, pomicultura, cât și creșterea animalelor, oferă condiții de lucru mai vitrege decât construcțiile, ceea ce face ca acest domeniu de activitate să fie chiar mai puțin atractiv decât activitatea din construcții. Este suficient să amintim că, aproape tot anul, munca în agricultură se desfășoară sub cerul liber în condiții de temperatură foarte ridicate (arșiță) sau foarte scăzute (ger), în funcție de anotimp, sau dacă se lucrează în spații închise (grajduri/magazii/sere/solarii) se mai adaugă și calitatea aerului care nu este cea mai bună (mirosuri, praf, vapori de substanțe chimice etc.). Trebuie de asemenea să menționăm și riscul de transmitere a unor boli de la animale la om sau cel de intoxicare acută/cronică cu pesticide sau alți compuși chimici”.

Proiectul va aduce modificări la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.  La vremea când au fost stabilite facilitățile pentru cei din construcții s-a motivate prin faptul că era un sector care se confrunta cu dificultăți legate de asigurarea cu forță de muncă specializată și cu o concurență neloială.

​„Considerăm că facilitățile financiare acordate prin actul normativ sus menționat, persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor din domeniul construcțiilor, sunt măsuri bine-venite.

​De asemenea, considerăm că acest regim de impozitare aplicat în domeniul construcțiilor, care duce la mărirea salariului net pentru salariați, ar trebui aplicat și în sectorul agricol, pescuit, industrie alimentară și silvicultură. Activitățile principale din mediul rural sunt, în acest moment, cele din agricultură, pescuit, industrie alimentară și silvicultură.

​După criza financiară, determinată de seceta pedologică din anul 2020 și de COVID-19 rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară a anului 2019, pentru exploatațiile agricole afectate.

​Acest sector agricol, care satisface prima cerință a societății umane, și anume hrana, trebuie să beneficieze cel puțin de aceleași condiții/facilități de salarizare ca sectorul construcțiilor, care satisface cea de-a doua cerință, a omului, aceea de a avea un acoperiș deasupra capului. Un om flămând n-are energie să ridice o casă!

Securitatea alimentară, a unui stat, nu poate fi asigurată decât dacă statul își produce singur hrana! 

​Pentru a se vedea impactul pozitiv al facilităților de impozitare asupra salariatului din construcții, față de cel din agricultură, vă prezentăm următorul raționament: la un impozit de 42,18% dintr-un salariu brut de 3000 lei, salariatului din agricultură îi revine o sumă netă de 1774 lei, față de lucrătorul din construcții, care este impozitat cu doar 21,25% și din același salariu brut de 3000 lei obține net 2362 lei.

​Față de cele prezentate, am inițiat propunerea legislativă pe care o supunem spre dezbatere și adoptare Parlamentului României în procedură de urgență”, mai explică Adrian Chesnoiu în Expunerea de motive.

Iată exact despre ce categorii e vorba în proiect:

  1. La articolul 66, după punctul 1 se introduce un nou punct, pct.11, cu următorul cuprins:

11. La articolul 60, după punctul 5 se introduce un nou punct, pct.6, cu următorul cuprins:

6. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) – (3), în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiții:

a) angajatorii desfășoară activități în sectorul agricol definite de următoarele coduri CAEN:

1. Cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 – Cultivarea plantelor nepermanente

012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente

013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire

014 – Creșterea animalelor

015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)

016 – Activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare

017 – Vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii

2. Cod CAEN 02: Silvicultură și exploatare forestieră

021 – Silvicultura și alte activități forestiere

0210 – Silvicultura și alte activități forestiere

3. Cod CAEN 031: Pescuitul

4. Cod CAEN 10: Industria alimentară

b) prevederile punctului 5 lit.b) – d) se aplică în mod corespunzător. 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi