Regia Națională Romsilva ar putea avea un loc de unde se va aproviziona cu puieți de rășinoase și foioase pentru toată țara. Acest loc este în Bistrița, mai exact la Sărata, în apropiere de municipiul Bistrița-Năsăud, lângă parcul industrial. Aici Direcția Silvică Bistrița deține 26 hectare de teren, unde vor fi sere, laborator de testare a geminației și depozit pentru semințe. Nu mai puțin de 11 milioane de puieți containerizați se preconizează a fi livrați de aici în toate direcțiile din țară. Pentru toate acestea există deja studiul de fezabilitate. Lipsește finanțarea, care ar putea veni din PNRR. Cum România are obiective clare privind împăduririle, este foarte posibil ca „fabrica” de puieți să primească banii, nu puțini: 27 de milioane de euro.
Un proiect demarat acum 8 ani
Directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan, a declarat, pentru forestmania.ro, că acest proiect nu este recent, ci a fost inițiat acum mulți ani.
„În urmă cu 8 ani, am fost într-o delegație cu alți colegi, directori de direcții, în Suedia. Am vizitat o companie care producea puieți în containere. Ne-a plăcut. Am zis să nu fie o simplă delegație, ci să facem ceva: să încercăm să implementăm și la noi o astfel de pepinieră. A avut loc o ședință, la Prahova, cu toți directorii din regie și cu directorul general de atunci, domnul Ciprian Pahonțu, care era încântat. Am prezentat ideea, toată lumea a fost de acord. S-a decis să se facă la Bistrița pentru că avem această locație. Cum în acel an am folosit 18 milioane de puieți la nivel de RNP, am zis să facem sere pentru acest număr. Între timp, am schimbat cifra, am rămas la 11 milioane. A produce puieți în acest mod este mai avantajos. Știm cu toții că o mare problemă e forța de muncă, acei sezonieri pentru prășit pe care tot mai greu îi găsim. Am făcut licitație pentru studiul de fezabilitate, care e aprobat. Acum pepinierele sunt incluse la finanțare în PNRR și așteptăm să vedem dacă primim finanțarea”, spune Gheorghe Ivan.
Locul unde va fi noul centru de puieți cu depozit și laborator este apropiat de sursa de alimentare cu apă a municipiului. Dar în proiect este prevăzută și construirea unui rezervor de apă, în caz de secetă sau alte probleme.
„Acesta este viitorul. Nu mai putem sta 3 ani după un puiet de molid. Ca să nu mai spun că de când sunt eu în branșă… în acest sector nu s-a investit mai nimic. Ce vrem să facem aici, dacă avem finanțare, va fi ca în Suedia. Nu va fi cu „merge și-așa”… Vom face totul ca la carte”, ne-a mai spus Ivan.
Totul e automatizat
Investiția de la Sărata poate părea mare unora, dar trebuie avut în vedere că absolut fiecare pas este automatizat. Vorbim despre hale de producție în care au loc etape separate, totul cu linie proprie, automatizată. Pe lângă plantarea în container, puieții sunt udați periodic, au o temperatură anume în seră, sunt stropiți cu soluții. La final, tot automatizat, sunt puși în cutii pentru a fi trimiși către cei care urmează să îi planteze. Instalațiile ar fi deocamdată la nivel de pionierat în țara noastră, cel puțin în RNP – cea care administrează mai bine de jumătate din fondul forestier al României.
PNRR: 90 de pepiniere noi și renovate
Chiar dacă proiectul de la Bistrița ar fi perfect și România are nevoie de puieți, Planul Național de Redresare și Reziliență prevede sume de bani împărțite, nu o alocare atât de mare într-un singur loc.
„Reformele și investițiile vor aduce rezultate importante, între care cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puțin 90 de pepiniere operaționale noi și renovate, precum și cel puțin 3 150 000 m2 suprafețe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerințele legale stabilite în Strategia Națională Forestieră 2020 – 2030”, scrie în PNRR. Rămâne de văzut dacă se poate „comasa” într-un singur loc o sumă așa de mare. Unii specialiști ne-au spus că banii din PNRR pentru pepiniere se împart între RNP și privați, iar suma alocată ar fi de 200.000 de euro/pepinieră.