Ministerul Mediului a scos la licitație proiectul de elaborare a noului Cod Silvic, asumat prin PNRR și finanțat tot de acolo. Potrivit SEAP, e vorba despre Studii pentru proiectul noului Cod silvic și a modelului de structurare a legislației silvice subsecvente. Prin aceste studii se asigură elaborarea proiectului noului Cod Silvic și a unui model de structurare a legislației subsecvente, pe baza căruia autoritatea publică centrală responsabilă va putea face și modificările punctuale prevăzute în cadrul PNRR referitoare la alte acte normative subsecvente.
Valoarea totală estimată e de 1.691.650 lei. Există cel puțin o ofertă, comună, a trei instituții: Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și INCDS „Marin Drăcea”. În cadrul proiectului, vor avea loc consultări cu toți factorii interesați.
Una dintre condiții prevede că „ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii 3 ani, până la data limită de depunere a ofertei, servicii similare sau superioare din punct de vedere al complexității cu serviciile care fac obiectul prezentei achiziții, care au implicat studii de politici forestiere și studii științifice de sinteză în domeniul silviculturii, cu o valoare cumulată de minimum 1.691.650,00 lei fără TVA, la nivelul unui contract sau mai multe contracte”.
Grupul de lucru va elabora nu doar Codul Silvic, ci și o serie de legi și ordonanțe de urgență sau hotărâri de Guvern. Iată câteva exemple:
- HG 1076 /2009 Regulamentul de pază al pădurilor
- OUG 85/2006 privind stabilirea modalităților de evaluare a pagubelor produse vegetației forestiere din păduri și din afara acestora
- Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice
- HG 743/2015 privind funcționarea Gărzilor forestiere
- HG 229 / 2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor.
Câteva detalii:
Studii pentru proiectul noului Cod silvic și a modelului de structurare a legislației silvice subsecvente
Rezultatele ce trebuie obținute în urma derulării activităților vor fi reprezentate de următoarele:
Raportul 1: Abordare și detaliere metodologică.
Raportul 2: Evaluare legislație intrată în vigoare după anul 2020, sub aspectul îndeplinirii cerințelor din Anexa nr. I din Capitolul C2– Păduri și protecția biodiversității, punctul 24 -Reforma 1. Reforma sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin elaborarea unei noi Strategii forestiere naționale și a legislației ulterioare.
Raport 3: Studiu privind contextul actual național și internațional cu privire la reglementarea sectorului silvic.
Raport 4: Raport privind consultarea preliminară a factorilor interesați în legătură cu NCS și legislația subsecventă.
Raport 5. Forma preliminară a proiectului NCS și a modelului de structurare a legislației subsecvente și a recomandărilor privind finalizarea și adoptarea acesteia.
Raport 6: Raport privind realizarea consultării factorilor interesați cu privire la forma preliminară a proiectului a NCS și a modelului de structurare a legislației subsecvente.
Raport 7: Forma finală a proiectului noului Cod silvic.
Raport 8: Modelul de structurare a legislației subsecvente și recomandări privind finalizarea și adoptarea acesteia.
Sursa: SEAP