DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Proiectul SINTETIC: cine cumpără un produs din lemn va cunoaște traseul complet, până la arbore!

Recomandate

Asociația Forestierilor din România și Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov sunt parteneri într-un proiect inovativ, lansat zilele trecute în Spania. Parte a programului Horizon, SINTETIC va dezvolta un sistem ce va permite clienților care cumpără produse din lemn să le urmărească până la nivel de arbori ai pădurii din care au fost recoltați.

ASFOR a transmis un comunicat cu toate detaliile:

„SINTETIC este un proiect inovator care vizează furnizarea unei scheme de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurilor din UE. Prima întâlnire a consorțiului de parteneri a avut loc în perioada 8 – 9 iunie 2023 la Solsona, Spania.

Centrul de Știință și Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) va coordona proiectul SINTETIC, care reunește 21 de parteneri din întreaga Uniune Europeană.

Proiectul începe la câteva luni după adoptarea unui nou regulament UE privind trasabilitatea produselor din lemn, care impune o diligență amplă asupra lanțului valoric pentru toți operatorii și comercianții, în același timp urmărind creșterea transparenței în lanțul de aprovizionare cu lemn. La finalizare, peste patru ani, a proiectului SINTETIC, produsul creat va putea urmări pe toată lungimea lanțului valoric forestier, arbori, bușteni și cherestele – folosind cinci sisteme de urmărire diferite, dar integrate.

SINTETIC va stabili un sistem inovator de urmărire a produselor forestiere și de interrelație a datelor generate de-a lungul întregului lanț valoric. Ambiția este de a crea un serviciu care să fie plătit prin beneficiile economice pe care le oferă tuturor actorilor din sectorul forestier, dar care să poată genera și date și modele pentru a proteja și gestiona mai bine pădurile europene, subliniază coordonatorul proiectului Gianni Picchi, Cercetător CNR și cercetător adjunct la CTFC.

De la pădure la consumator

Scopul SINTETIC este de a dezvolta și implementa o platformă digitală care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanț valoric al pădurilor. Miezul sistemului propus este o soluție inovatoare pentru trasabilitatea completă a produselor forestiere, bazată pe prima integrare a cinci tehnologii de ultimă generație. Fezabilitatea sistemelor va fi demonstrată în opt locații din Finlanda (2), România (2), Suedia, Franța, Spania și Italia.

Fiecare articol va fi individualizat și va avea atașat un ID unic care, la rândul său, va fi transmis digital la o bază de date centrală. Acest lucru va permite urmărirea fiecărui element pe măsură ce se deplasează de-a lungul lanțului valoric al pădurii. Sistemul de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) va permite, de asemenea, măsurarea randamentului și producției. Vor fi incluse date istorice despre climă, tratamente silviculturale și descriptori specifici microclimatelor forestiere.

Esențial pentru funcționarea SINTETIC va fi integrarea a cinci tehnologii de urmărire separate, și anume: identificarea prin radiofrecvență, care va permite etichetarea arborilor pe picior, precum și a lemnului rotund, un cod imprimat direct pe lemn cu ajutorul unui ciocan, un scaner la fabrica de cherestea, scanere cu vedere optică (amprentare) și, în final, după producție, un cod de bare/QR care va permite identificarea prin procesul de vânzare cu amănuntul. Ultimul pas este crucial, deoarece va permite operatorilor și clienților să urmărească elementul lemnos din produsul finit până la zona forestieră din care provine și, de ce nu, până la individualizarea arborelui.

Pe lângă promovarea adoptării pe scară largă a tehnologiilor digitale partajate, cercetătorii proiectului speră că acest lucru va crește numărul de zone împădurite din UE aflate în management activ, ceea ce, la rândul său, va îmbunătăți sănătatea și productivitatea arboretelor forestiere. Proiectul urmărește, de asemenea, reducerea costurilor totale de transport și a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente cu 5% și creșterea randamentului produselor din lemn tăiat, de mare valoare, de la 20 la 22% din volumul de lemn rotund procesat.

Prof. Stelian Alexandru Borz, de la Facultatea de Silvicultură Brașov, și Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR

Sistem de urmărire la nivel european

Sectorul forestier al UE este foarte divers. Pentru a face față acestui lucru, platforma va fi concepută pentru a găzdui două scenarii „extreme” din sectorul forestier și, în consecință, tot ceea ce se află între ele, și anume:

  • Sectorul forestier tehnologizat, așa cum se găsește în nordul și centrul UE și caracterizat prin păduri de mare valoare, cu o bună disponibilitate a datelor, sisteme de recoltare complet mecanizate și un lanț de aprovizionare bine structurat, inclusiv fabrici de cherestea moderne echipate cu senzori pentru evaluarea calității.
  • Sectorul forestier, așa cum se găsește în zona Mediterană și în estul UE, caracterizat prin păduri valoroase și printr-o fragmentare ridicată a proprietății pădurilor, inventare nearmonizate, fabrici de cherestea mici și micro și niveluri scăzute de investiții și inovare.

Sursa: ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi