Södra, cea mai mare asociație de proprietari de păduri din Suedia, și-a prezentat obiectivele în raportul său anual, principala țintă fiind să ajungă la zero emisii până în 2040. Inițiativa Science Based Target (SBTi) va oferi sprijin în cuantificarea emisiilor și urmărirea reducerilor de emisii într-un mod structurat și transparent, conform lesprom.com.
Södra este cea mai mare asociație de proprietari de păduri din Suedia, cu 51.000 de proprietari de păduri familiale ca membri.
SBTi va ajuta asociația să își stabilească obiectivele de reducere a emisiilor în contextul cerințelor Acordului de la Paris din 2015. Pe termen scurt, Södra se angajează să reducă emisiile în conformitate cu o limită de încălzire globală de 1,5°C în comparație cu nivelurile preindustriale, până în 2030.
„Suntem ambițioși în ceea ce privește obiectivele noastre și cele pe termen mai lung”, a declarat Anders Norén, director de Sustenabilitate la Södra. „Angajamentul Acordului de la Paris este de a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră din domeniul de aplicare 1, 2 și 3 până în 2030 și să ajungă la zero net până în 2050. Ambiția Södra în materie de climă este într-adevăr de a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră din domeniul de aplicare 1, 2 și 3, dar obiectivul nostru este să ajungem la zero net până în 2040, ceea ce este mai mult chiar și față de ținta Suediei de a fi primul stat care ajunge la zero net până în 2045.”
Obiectivele anunțate sunt în concordanță cu „Fossil-Free Södra”, programul de proiecte al asociației pentru reducerea emisiilor și motorul care conduce ambițiile sale climatice.
„Intenția noastră este să creștem beneficiile climatice. De la pădurile membrilor noștri, până la produsele clienților. Având în vedere acest lucru, Södra s-a angajat că 70% dintre clienți, în funcție de emisii, își vor fi stabilit ei înșiși obiective până în 2027: aproape 35% au făcut-o deja.
Cu un sprijin puternic – deja evident – în rândul clienților noștri, putem privi mai departe spre viitor cu o gândire unitară atunci când vine vorba de tranziția către o economie net zero.”
Programul Fossil-Free Södra
Asociația proprietarilor de păduri a inițiat programul Fossil-Free Södra în urmă cu câțiva ani și i-a adăugat treptat noi obiective.
„Am parcurs un drum lung în obținerea unei producții fără combustibili fosili în fabricile noastre de celuloză, de cherestea, de CLT și în pepinierele noastre. Producția în 2019 a fost în procent de 99,5% fără combustibili fosili și de 99,4% în 2021. Lucrăm pentru a scăpa de ultimele surse de energie fosilă.
Am înlocuit păcura și gazul din procesele noastre de producție cu biocobustibil, biogaz, peleți și propriile noastre produse reziduale și am inițiat un proiect de testare a ferăstraielor electrice. Dacă vrem să reușim să creăm împreună o lume mai verde, credem că trebuie să ne uităm la o multitudine de soluții, atât mari, cât și mici.
În misiunea noastră de a realiza un transport curat, lucrăm pe mai multe fronturi. Colaborăm cu producătorii de vehicule și alți jucători din industrie pentru a face diferența pe termen lung, dar și pentru a găsi soluții pentru propria noastră logistică. Am introdus stivuitoare electrice, de exemplu, și oferim doar alternative regenerabile (HVO și RME) la stațiile noastre de alimentare.
Lucrăm cu clienții, furnizorii și autoritățile în efortul de a transporta mai multe mărfuri pe calea ferată. Ne eficientizăm nevoile de transport prin introducerea de vagoane special construite și făcând eforturi pentru vehicule mai grele și mai lungi. Ne asigurăm că toate formele de transport sunt alimentate cu energie regenerabilă. Credem că, dacă vrem să reușim să facem tranziția sistemului nostru de transport, trebuie să stimulăm cererea de transport durabil”, spun cei din conducerea asociației.
Sursa: sodra.com, lesprom.com