DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Propunere în Parlament: TVA de 5% pentru produse derivate din lemn destinate încălzirii

Recomandate

Parlamentarii PNL au depus un amendament care prevede reducerea TVA de la 19% la 5% pentru peleți din lemn, brichete din lemn, inclusiv vreascuri, ramuri și butuci, astfel încât cei care folosesc pentru încălzire astfel de produse să beneficieze de „prețuri mai mici cu aproximativ 14%”. Propunerea vine în contextul în care peste 3 milioane de gospodării din toată țara se încălzesc cu lemne de foc sau produse derivate din lemn.

Anunțul a fost făcut de deputatul de Buzău Gabriel Avramescu. El spune că proiectul a primit aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și urmează să primească raport în cadrul comisiilor de specialitate, iar mai apoi, votul final în plenul Camerei Deputaților.

Contactat de forestmania.ro, deputatul Gabriel Avramescu a declarat că pentru această modificare se va merge direct la Codul Fiscal.

„Am discutat și cu producători și cu reprezentanți ai sectorului forestier. Impactul bugetar pentru această măsură nu este mare, e de 18 milioane de lei. Nu am făcut decât să armonizăm cu lemnul de foc și să aducem aceste produse pentru încălzire la același nivel de TVA. Trebuie să avem în vedere contextul, grupurile vulnerabile, instituțiile publice. Am discutat cu producători de peleți din Buzău și cred că se vor încadra, cu acest TVA, să nu fie pe pierdere, dată fiind și ordonanța plafonării. Problemele sunt altele – penuria de materie primă, care vine și din cauza războiului din Ucraina, pentru că mulți importau de acolo. Vine și din cotele mici de exploatare practicate de Romsilva. Dar aici vorbim de o companie care are propriul management și trebuie să gestioneze ei această situație.

Nu are nimeni o soluție miracol.

Vorbim totuși de un stat care funcționează pe principii capitaliste, în care reglajele le face piața, cererea și oferta. Nu putem interveni, ca stat, tot timpul. Dacă devenim un stat intervenționist… ne întoarcem la economia planificată… Plafonarea prețului la lemnul de foc e o măsură bună, dar ea trebuie făcută cu disticție clară pentru cei care au nevoie. Și aici vorbim de o altă problemă nerezolvată: digitalizarea ANAF. Pe bază de CNP, să ai mereu oglinda veniturilor, pe categorii. Noi nu putem urmări aceste venituri, prin urmare nu putem avea măsuri țintite. Dar nu putem lăsa oamenii în frig doar pentru că statul e incapabil să digitalizeze cea mai importantă instituție”, ne-a declarat Gabriel Avramescu.

ASFOR a propus din 2020 reducerea TVA

Documentul strategic al Asociației Forestierilor din România – ASFOR, România verde în 10 pași, a fost elaborat în 2020.

„Am propus, în calitate de reprezentant al domeniului forestier și prelucrării lemnului, reducerea TVA la 5% pentru lemn și produsele din lemn. Este o soluție viabilă economic, lucru demonstrat și de recenta măsură de reducere a TVA pentru lemnul de foc pentru populație. Avem nevoie să păstrăm competitivitatea firmelor românești în această situație de criză și să căutăm soluții pentru a micșora impactul acesteia.

ASFOR, prin documentul strategic „România Verde în 10 pași” (asfor.ro/romania-verde/), propune demult reducerea TVA la lemn și produse din lemn pentru a stimula dezvoltarea sectorului forestier și de prelucrare a lemnului. Criza ne obligă pe toți să propunem soluții pentru a reduce cât mai mult efectele negative asupra economiei românești. Reducerea TVA la 5% pentru lemn și produsele din lemn este o astfel de soluție. În egală măsură, trebuie spus că propunerile noastre nu pot fi implementate fără sprijinului statului”, sublinia președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, în martie, la o întâlnire cu ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Adriana Manea, Haty Wood: O măsură benefică

Producătorul de brichete Haty Wood din Vâlcea nu vinde de piața românească, de când a fost emisă ordonanța plafonării. Costul de producție a unei tone îl depășește pe cel stabilit prin OUG, prin urmare nu poate fi pe minus. Amendamentul referitor la scăderea TVA la 5% ar putea fi avantajos, spune managerul companiei, Adriana Manea.

„La TVA de 5%, înseamnă un preț de vânzare fără TVA (care este al statului și nu se ia în calculul venitului firmei) de 1.428 lei. O recuperare din pierdere de 168 lei/ tonă. Deci, măsura nu poate fi decât benefică. Tot ce e pentru încălzire e normal să fie cu TVA de 5%”, explică ea pentru forestmania.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi