DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Propuneri de la Parlamentul European pentru Regulamentul privind defrișările

Recomandate

Parlamentul European a cerut Comisiei să includă protecția drepturilor internaționale ale omului și a ecosistemelor, altele decât pădurile, în viitoarea propunere de Regulament care să reducă la minimum riscul de defrișare și degradare a pădurilor asociat cu produsele introduse pe piața UE.

Propunerea de Regulament ar urma să reducă la minimum contribuția UE la defrișare și degradarea pădurilor la nivel mondial și să promoveze consumul de produse din lanțurile de aprovizionare fără defrișări în UE.

Înainte de adoptarea propunerii legislative care urmează să aibă loc la 17 noiembrie 2021, europarlamentarii Pascal Canfin (Renew Europe, Franța) și Delara Burkhardt (S&D, Germania) au trimis o scrisoare comisarului pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, și vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Deputații europeni au folosit scrisoarea pentru a împărtăși opiniile Parlamentului European cu privire la acest proiect. Ei au salutat abordarea obligatorie de due diligence pentru operatorii din exploatări și creșterea obligațiilor comercianților pentru a abroga accesul pe piață pentru produsele care nu respectă cerințele proiectului.

Parlamentul European a salutat, de asemenea, clauza privind pretențiile civile împotriva operatorilor neconformi și a despăgubirilor, și a îndemnat Comisia să nu permită diluarea acestor prevederi în textul final al propunerii.

Pe de altă parte, deputații au regretat că protecția ecosistemelor, altele decât pădurile, cum ar fi zonele umede și pajiștile, împotriva conversiei și degradării nu a fost inclusă în proiectul de regulament. Ei spun că aceste ecosisteme sunt la fel de importante pentru a reduce pierderea biodiversității și a atenua schimbările climatice cum sunt cele legate de păduri.

În plus, Parlamentul European dorește includerea instituțiilor financiare și a comercianților în propunere. Sectorul financiar este un factor-cheie care poate influența lanțurile de aprovizionare.

De asemenea, cere ca domeniul de aplicare a noului Regulament să fie extins pentru a include cauciucul, porumbul și toate produsele derivate care contribuie la defrișarea și degradarea pădurilor.

Deputații au mai susținut că sunt necesare mai multe detalii cu privire la clasificarea țărilor cu risc ridicat și cu risc scăzut, și spun că, dacă propunerea ar fi modificată conform sugestiilor Parlamentului European, aceasta ar oferi un plan pentru comunitatea internațională pentru a aborda crizele climatice și de biodiversitate din afara spațiului european.

Propunerea va urma procedura legislativă ordinară. Susținută de o evaluare a impactului, propunerea este de așteptat să fie prezentată la 17 noiembrie 2021.

În evaluarea sa inițială a impactului, Comisia indică faptul că posibilele instrumente ar putea include:

  • Etichetarea obligatorie;
  • Angajamente voluntare și etichetare;
  • Due diligence;
  • Scheme și metode de verificare, cum ar fi amprenta de mediu a produsului și amprenta de mediu organizațională;
  • Acorduri bilaterale;
  • Abordări similare celor utilizate în contextul pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și al Planului de acțiune privind finanțarea creșterii durabile;
  • Introducerea de praguri bazate, de exemplu, pe dimensiunea operatorilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi