Comisarii Gărzii de Mediu din Botoşani au participat, astăzi, la o acţiune spontană de protest, fiind nemulţumiţi de discriminările salariale din sectorul bugetar.
Angajaţii Comisariatului Judeţean Botoşani au întrerupt activitatea timp de două ore, între 12,00 şi 14,00, pentru a atrage atenţia asupra aplicării defectuoase a Legii salarizării în sistemul public.
„Noi, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, am declanşat acţiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru două ore toate activităţile de inspecţie şi control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a inechităţilor la care suntem supuşi, a tratamentului care ni se aplică de cinci ani încoace: minciuni, amânări, umilinţe! Protestăm cu speranţa ultimă că statul român va înţelege, o dată pentru totdeauna, că bătălia pentru un mediu curat trebuie dusă cu oameni motivaţi şi sprijiniţi în misiunea lor! Nu sunt suficiente, domnilor politicieni, discursurile despre protecţia mediului. Veniţi cu noi pe teren să vedeţi în mod real cu ce ne confruntăm zi de zi! Să simţiţi pe pielea voastră furia din neputinţa de a ne face profesia, aşa cum am vrea să ne-o facem! Nu fiţi complici cu cei care acţionează sistematic împotriva drepturilor românilor la sănătate şi la un mediu sănătos! Rezolvaţi problema finanţării adecvate a Gărzii Naţionale de Mediu!”, se arată în protestul transmis de liderul sindical din Botoşani, Loredana Burlacu.
Protestatarii se plâng că salariile din Garda de Mediu sunt de doar 2.600 de lei, considerând că aceasta este instituţia cu angajaţii cei mai prost plătiţi din România.
„De la an la an, salariile sunt îngheţate pentru cei din GNM. Noi nu suntem niciodată excepţia de la îngheţarea salariilor, ci doar regula. În 2022 pentru 2021, în 2021 pentru 2020 şi aşa mai departe. Toţi decidenţii guvernamentali din ultimii ani şi-au încălcat grosolan promisiunea că drepturile noastre legitime vor fi onorate. Nici acum, în 2022, nu beneficiem de prevederile legii! Suntem instituţia publică cel mai prost plătită din întreaga ţară! Avem atribuţii şi responsabilităţi sporite de la an la an, dar salarizarea a rămas cu mult în urma altor instituţii publice, cu încărcare profesională sub cea a GNM. Cu salarii de circa 2.600 de lei, fără suport juridic asigurat de instituţie e greu să trăieşti, să-ţi faci munca aşa cum se cuvine, darămite să mai prestezi şi serviciu de permanenţă neplătit”, acuză angajaţii Gărzii de Mediu.
Sindicaliştii atrag atenţia asupra posibilităţii declanşării grevei generale, ca următor pas spre soluţionarea problemelor salariale.
Sursa: Agerpres