DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

22.6 C
București
20.2 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

„Rabla pentru sobe”, aproape gata de Monitorul Oficial. Detalii despre program

Recomandate

Ministerul Mediului e „foarte aproape” de a trimite la Monitorul Oficila programul „Rabla pentru sobe”, a anunțat ministrul ieri, într-o conferință de presă.

„Am primit foarte multe observații de la cei interesați – producători, coșari, persoane fizice, primării – și astăzi avem gata forma finală a Ghidului de finanțare a programului. Este o chestiune de zile până ajunge la Monitor”, a anunțat Mircea Fechet.

Cei care se încălzesc cu sobe pe lemne vor primi un sprijin de la stat în valoare de maxim 10.000 de lei, cu care să își cumpere o sobă eficientă energetic. Programul „Rabla pentru sobe” este susținut și promovat de Asociația Forestierilor din România – ASFOR. 

Președintele Asociației, Ciprian Dumitru Muscă, spune că trebuie să avem încredere în această măsură.

„Mă bucur că o măsură din programul ASFOR „România verde în 10 pași” este pusă în aplicare. Este o confirmare a viziunii ASFOR de promovare a unui echilibru just între funcțiile economice, sociale și de mediu ale pădurii.

Recoltarea lemnului ne asigură acest deziderat; mai mult, asigurăm aprovizionarea economiei dintr-o resursă ecologică și regenerabilă și care asigură locuri de muncă în comunitățile locale.

Responsabilitatea utilizării resursei de lemn înseamnă transformarea acesteia în produse cu termen lung de utilizare. Creșterea randamentului de ardere în instalațiile de încălzire înseamnă reducerea cantității de lemn folosită pentru încălzire și permite utilizarea acestui lemn pentru produse cu o durată lungă de viață.

Trebuie să avem în vedere că în România avem cca. 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn. Nu va fi o schimbare radicală, într-o noapte, însă este un început. În ultimii ani, SUA au reușit să modernizeze 7 milioane de sobe. Trebuie să avem încredere în această măsură!”, punctează președintele ASFOR.

Forestmania.ro a solicitat câteva detalii de la AFM despre acest program.

Redăm răspunsurile primite:

Forestmania.ro: Cum va proceda o persoană care intenționează să cumpere o sobă prin acest program? Cui se va adresa? De unde cumpără produsul? Care sunt pașii concreți pe care îi are de făcut?

AFM: Poate avea calitatea de solicitant de finanţare persoana fizică, care are domiciliul în raza teritorială a unei unități administrativ-teritoriale organizată la nivel de comună, astfel cum este definită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 inclusă în Lista localităţilor din zona montană stabilită conform Legii muntelui nr. 197/2018, și care a încheiat cu AFM contract de delegare în vederea participării în program.

Astfel, pentru a fi eligibilă în cadrul acestui program, persoana fizică interesată va trebui să se asigure că are domiciliul în una din unitățile administrativ-teritoriale incluse de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în Lista delegaţilor cu care au fost încheiate contracte de delegare, care se publică pe site-ul propriu, www.afm.ro.

Solicitanţii de finanţare interesați trebuie să se înscrie în cadrul programului prin completarea unor câmpuri predefinite ale aplicaţiei informatice pusă la dispoziție pe pagina de internet a AFM.

Documentele care atestă eligibilitatea solicitanților de finanțare vor fi transmise ulterior înscrierii în aplicație, conform procedurii și termenelor stabilite la nivelul unității administrativ teritoriale (UAT) delegate.

Solicitanţii de finanţare declarați eligibili încheie contract de finanțare cu UAT delegate iar, în baza acestui act juridic, se virează contravaloarea finanțării în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru un aparat de încălzire care deserveşte o locuință.

Solicitanţii de finanţare sunt obligați să pună la dispoziția UAT delegat documentele justificative aferente contribuției proprii în procent de 30% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, precum și cele aferente achiziției și instalării proiectului.

Beneficiarul finanțării este liber să își aleagă comerciantul / producătorul / prestatorul de servicii pe care îl dorește, sub rezerva menținerii condițiilor de eligibilitate ale proiectului, astfel cum sunt prevăzute prin ghidul de finanțare al Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană.

Proiectul ghidului de finanțare nu prevede că finanțarea se acordă sub formă de vouchere.

Forestmania.ro: Cum va proceda un comerciant de sobe? Dar un producător? Cum se vor înscrie aceștia în program? Cine acreditează/certifică producătorul/comerciantul de sobe?

AFM: Proiectul ghidului de finanțare nu conține prevederi referitoare la acreditarea comercianților / producătorilor / instalatorilor de aparate pentru încălzire ori criterii de selecție a acestora și nu stabilește obligativitatea acestora de a se înscrie în Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană.

Forestmania.ro: În contextul în care se discută Directiva UE privind eficiența energetică – prin care se cere eliminarea combstibililor fosili – care este viitorul acestui program?

AFM: Scopul programului îl constituie facilitarea păstrării echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, cu respectarea destinației acestor venituri, astfel cum se prevede prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Forestmania.ro: Ce fel de sobe vor fi înscrise în program? Doar pe lemne? Vor fi si de teracotă? Dar centrale? Ce tip?

AFM: Potrivit proiectului ghidului de finanțare al Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:

a) sobe;

b) termosobe;

c) șeminee;

d) termoșeminee.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor respecta următoarele condiții minime:

a) putere nominală: 8 kW – 35 kw;

b) randament minim: 80%;

c) emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3;

d) emisii de gaze volatile organice (OGC) sub 120 mgC/m3;

e) emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3;

f) emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.

Forestmania.ro: Care este rolul primăriilor în acest program?

AFM: Unitățile administrativ teritoriale delegate pentru a participa în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană au drepturile și obligațiile prevăzute prin ghidul de finanțare, precum și cele stabilite prin contractul de delegare.

Potrivit proiectului ghidului de finanțare postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, unitățile administrativ teritoriale delegate:

  • verifică eligibilitatea solicitanților persoane fizice înscriși în program;
  • sunt responsabile de verificarea și păstrarea documentelor justificative privind contribuția proprie a solicitantului persoană fizică, precum și cele aferente implementării proiectului;
  • încheie contract de finanțare cu persoanele fizice înscrise în program, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute în ghidul de finanțare;
  • virează contravaloarea finanțării către beneficiar.

Sursa foto: Miklos Steel Stove

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi