Departamentul de restaurare al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) are mereu de lucru. Mai ales că e împărțit în compartimente – textile, metal, lemn.
Sute de obiecte prețioase ajung aici în stare de deteriorare avansată, iar tehnicienii muzeului le readuc la viață încercând să păstreze aspectul original.
Un exemplu de obiect restaurat din lemn este un război de țesut din lemn de fag ce datează din prima parte a secolului XX.
Inițial, unealta era într-o stare precară.
Războiul de țesut e compus din mai multe piese: un cadru din lemn cu patru picioare; o spată care este formată dintr-un sistem de lamele paralele fixate la ambele capete formând un fel de pieptăne cu două rădăcini prin dinţii căruia trec firele de urzeală; o vătală care este partea mobilă a războiului de ţesut ce susţine spata și permite dirijarea suveicii. Aceasta are rolul de a menţine paralele firele de urzeală.
„În momentul preluării, războiul de ţesut prezenta multiple zgârieturi, murdărie ancrasată, lacune cu pierdere de material lemnos, multiple rupturi în partea inferioară, având şi o traversă lipsă.
Operațiunile de conservare și restaurare au avut ca scop consolidarea obiectului. Întreaga suprafață a fost curățată de urmele de praf și murdărie aderentă.
După curățare, s-a trecut la reîncleierea elementelor desprinse. Lacunele din cadru și din celelalte piese componente au fost completate și integrate cromatic. Traversa lipsă a fost confecționată și integrată ansamblului prin încleiere. În final a fost aplicată o peliculă fină de șelac”, se arată pe site-ul muzeului.
Iată și descrierea tehnică a obiectului:
Război de țesut, secolul al XX-lea.
Compoziție: Lemn de fag, lemn de brad, cuie din lemn, sfoară, baiţ;
Tehnica: tăiat, cioplit, fasonat, geluit, traforat, sculptat, şlefuit, asamblat, băiţuit.
Lungime: 42.7 cm; lățime: 39,5 cm; înălțime: 42,5 cm.
Sursa: mnir.ro