DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.7 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Republica Moldova are un nou parc național: „Nistrul de Jos”, desemnat de Guvern arie protejată

Recomandate

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, ieri, legea privind fondarea Parcului National „Nistrul de Jos”. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62.000 ha, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate în raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și 3 localități din partea stângă a Nistrului.

 Menirea unui parc național este de a proteja diversitatea biologică, menținerea, conservarea și folosirea rațională a resurselor naturale și este un teritoriu bine delimitat prin lege. Crearea unei arii naturale protejate va asigura păstrarea complexelor naturale de o deosebită importanță ecologică, estetică, culturală și istorică în vederea armonizării peisajelor geografice și folosirii lor durabile în scopuri științifice, culturale, turistice, instructive și educaționale. Totodată fondarea Parcului Național este un imbold suplimentar în dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor.

 Parcul Național „Nistrul de Jos” va fi structurat pe zone funcționale cu regim juridic distinct conform art. 34 alin.1) din Legea nr. 1538/1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat și prevede: zone care se divizează de la nivel strict protejat, până la realizarea activităților economice, care nu contravin regimului parcului național.

 Zona umedă Ramsar „Nistrul de Jos” este de o importanță internațională, fiind comparată cu „rinichii planetei”, reprezentă un filtru natural pentru ecosistem. Mai mult, este un „scut” în procesul de degradare forestieră, vegetație de stepă care este slab conservat. De asemenea, parcul național „Nistrul de Jos” este habitatul păsărilor acvatice. Importanța internațională este recunoscută prin biodiversitatea care se întâlnește în zonă, de aici și necesitatea de ai atribui un statut juridic care va permite aplicarea măsurilor eficiente de administrare, în vederea conservării și protejării ecosistemelor vulnerabile din zonă.

Un parc național este reglementat de Legea nr. 1538-XIII din 25 februarie 1998, privind Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat. În Republica Moldova există mai multe parcuri și rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul National „Orhei”, rezervațiile științifice „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.

Ministrul Mediului: „Imposibilul este posibil”

Iuliana Cantaragiu, ministrul moldovean al Mediului, a salutat cu entuziasm reușita din Guvern.

„Acest proiect a avut un drum atât de lung și cu atâtea impedimente pe parcursul anilor, doar din simplul motiv, că unii aleși ai poporului voiau să profite de bogățiile naturii din acea zonă doar pentru ei și asta aducând mai mult prejudiciu naturii, decât beneficii întregii societăți. Prima tentativă de creare a acestui parc național a fost în anul 2000. Și după 22 de ani, grație circumstanțelor istorice create și a unor oameni care pun mai mare preț pe mediu, decât pe interese personale, acest proiect a fost votat de Guvern și își urmează calea spre Parlament, unde sperăm la fel să fie votat în viitorul apropiat.

De ce este importantă conservarea biodiversității în zonele umede? Pentru că, datorită biodiversității bogate care se regăsește în acele zone, procesele naturale de autoepurare (filtrare) a apei se intensifică și apa care se deversează ulterior în mări și oceane este mai curată. Pentru că zonele umede sunt resurse importante de sechestrare a carbonului și noi avem foarte mult nevoie de astfel de soluții, în mod special acum.

Mă bucur foarte mult că acest lucru a putut fi, în sfârșit, realizat și după aprobarea lui de Parlament vom începe o nouă etapă a procesului, complicată, dar deja mult mai creativă.

Felicitări tuturor celor care au muncit la acest proiect și au visat și au crezut în el.

Totuși, imposibilul este posibil!”, a scris Iuliana Cantaragiu pe pagina oficială de Facebook.

Sursa: mediu.go.md

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi