DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Reputatul profesor dr. ing. Nicolae Boș a încetat din viață

Recomandate

Facultatea de Silvicultură din Brașov a anunțat astăzi că profesorul Nicolae Boș, decan de vârstă al instituției, a trecut la cele veșnice.

„Profesorul Nicolae Boş a elaborat peste 120 de lucrări în domeniul măsurătorilor terestre, fotogrammetriei forestiere şi evidenţei imobiliare (cadastru şi cartea funciară), majoritatea în calitate de unic sau prim autor. A fost conducător de doctorat în domeniul Silvicultură din 1994, șapte doctoranzi finalizând studiile sub îndrumarea dânsului.

La catedră a impresionat printr-un limbaj elevat, o exprimare logică şi clară, precum și prin pasiunea pentru disciplinele predate. Și-a adus o importantă contribuție la formarea a zeci de generații de ingineri silvici şi, după 1990, de ingineri geodezi”, se arată în mesajul transmis de decanul Facultății de Silvicultură Brașov, Lucian Curtu.

Puterea exemplului personal

Pe 09 martie 2017, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa domnului prof. dr. ing. Nicolae Boș, în semn de recunoaştere a prestigioasei cariere academice, de dascăl implicat şi cercetător dedicat domeniului, precum şi pentru contribuţia adusă la punerea bazelor Facultăţii de Silvicultură din Suceava.

La acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, s-a ținut un Laudatio în care au fost expuse motivele pentru care regretatul profesor primea acest titlu:

Recunoștința colectivului pentru activitatea depusă de Domnia Sa ca profesor la Facultatea de Silvicultură nou înființată la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Aprecierea carierei didactice și a activității științifice, care îi asigură un loc prestigios în învățământul silvic superior din România.

Puterea exemplului personal, prestanța și formația  sa  complexă,  care  a  contribuit  la formarea a zeci de generații de absolvenți în profilul silvicultură și topografie – cadastru, doctori în științe silvice, cărora le-a insuflat rigoarea disciplinelor pe care le-a predat.

Domnul profesor Nicolae Boș s-a născut pe 20 ianuarie 1928, în comuna Bran.

Familia Boș, cunoscută și respectată pe tot întinsul satelor  brănene,  era,  de  generații,  o  familie de învățători care, decenii și decenii în șir, a instruit și educat tinerele vlăstare ale comunității, în conformitate cu nobilele principii ale moralei creștine și cu respectul față de lege. Ca urmare și elevul Nicolae Boș de la școala elementară din localitate, a fost crescut și educat în spiritul cinstei și corectitudinii, al credinței în Dumnezeu, al dragostei de patrie și al respectului față de Dinastie.

După absolvirea școlii elementare, continuă studiile la renumitul colegiu „Andrei Șaguna” din Brașov, ale cărui cursuri le încheie în anul 1946. A fost elev de frunte și a manifestat un interes deosebit pentru problemele de istorie și pentru disciplinele cu substrat matematic. Dacă la acestea adăugăm și dragostea sa față de natură, născută și dezvoltată în peisajul magnific al zonei natale, nu surprinde pe nimeni că tânărul absolvent a optat, în toamna anului 1946, pentru Facultatea de Silvicultură, care îmbină, ca nimeni alta, cunoștințele tehnice cu cele biologice. În acei ani, singura facultate de silvicultură funcționa în cadrul Școlii Politehnice din București, veche și prestigioasă instituție de învățământ superior, care își onora studenții cu titlul de elev-inginer, aceasta pentru a sublinia caracterul tehnic superior al pregătirii și obligativitatea frecvenței. Facultatea a intrat în lichidare odată cu reforma învățământului superior din 1948/1949, studenții având posibilitatea să-și continue studiile la unul dintre cele două Institute de Silvicultură nou înființate la Brașov ori la Câmpulung Moldovenesc. Așa se face că studentul Nicolae Boș este dirijat spre Institutul de Silvicultură din Brașov, unde își încheie studiile în 1950.

De aici începe activitatea sa de inginer silvic, despre care, sintetizând, se poate spune că s-a desfășurat parțial în proiectare și parțial în învățământul superior, atât în țară cât și peste hotare. 

După obținerea diplomei de inginer, se angajează la Serviciul de Investiții al fostului Institut de Proiectări pentru Exploatarea și Industrializarea Lemnului – filiala Brașov. La sfârșitul anului 1951 trece din activitatea de proiectare la cea din învățământ, revine în 1956, fără a abandona învățământul, ca proiectant principal la Atelierul de Topografie – Drumuri al Institutului „Proiect” Brașov (1956-1958) și apoi ca șef de atelier (1958-1959). Anii petrecuți în proiectare l-au familiarizat cu specificul organizatoric și exigența acestei activități, i-au desăvârșit pregătirea profesională și au contribuit esențial la însușirea ansamblului de lucrări din domeniul ridicărilor în plan.

În anul 1973 își susține teza de doctorat cu o temă din domeniul fotogrammetriei forestiere: Cercetări privind utilizarea fotogramelor aeriene în amenajarea pădurilor. Prelegerile sale de fotogrammetrie forestieră îmbină știința cu arta fotointerpretării și se bucură de o mare audiență în rândul studenților.

În anul 1974 este delegat de statul român să preia cursurile de topografie și desen tehnic la Facultatea de Construcții și Arhitectură a Universității Constantine, din Algeria. Rămâne aici până în anul 1979, îndeplinindu-și cu conștiinciozitate obligațiile de profesor și preluând, la solicitarea conducerii locale, și funcția de șef atelier topo, din cadrul Institutului de Proiectări al Universității. Anii petrecuți în străinătate i-au conferit meritul și satisfacția de a fi reprezentat cu cinste țara și i-au conturat un larg orizont științific și cultural. Revenit în țară, își reia vechiul post, respectiv activitatea de la disciplina de Fotogrammetrie forestieră, iar din anul 1983 preia și cursul de Topografie. Se afirmă ca un specialist competent, cu vastă experiență în problematica ridicărilor în plan, o personalitate în domeniu. În anul 1990, prin concurs, devine titular al postului de profesor de la disciplina de Topografie – Geodezie, iar în anul 1994 este încadrat ca profesor consultant la Facultatea de Silvicultură și Exploatări  Forestiere  a  Universității  „Transilvania”  din Brașov,  având  şi  calitatea  de  conducător  de doctorat pentru specialitatea Topografie și fotogrammetrie forestieră.

În anul 2000, profesorul Boș este ales membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“.

Opera prof. dr. ing. Nicolae I. Boş se concretizează în 92 de titluri realizate şi publicate ca titular (56), iar celelalte (36) în calitate de colaborator. Dintre contribuţiile ştiinţifice aduse, amintim cele 19 manuale universitare care  însumează aproape 5.000 de pagini.

Împreună cu prof. univ. Victor Giurgiu, membru al Academiei Române, a fost preşedinte de onoare al asociaţiei „Fiii şi prietenii Branului“, societate nonprofit, care urmăreşte cunoaşterea trecutului, cinstirea oamenilor de seamă şi dezvoltarea actuală a zonei mirifice a Branului. În decursul anilor, asociaţia a organizat o serie de acţiuni comemorative privind personalităţile marcante ale Branului.

Priveghiul va avea loc mâine, iar înmormântarea miercuri, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: Bucovina Forestieră

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi