Nevoia de lemn va crește dramatic în următoarele decenii, iar recoltarea lemnului va ajunge de la 3,7 miliarde m3 în 2010, la 5,7 miliarde m3 în 2050, arată un studiu al prestigioasei reviste Nature.
Tot mai mult lemn e folosit pentru combustibil, pentru fabricarea clădirilor, mobilierului și produselor din hârtie. Produsele cu durată lungă de viață (Long Life Products, LLP) vor crește cu 69%, cele de scurtă durată (produse din hârtie și carton) vor crește cu 128%, iar produse industriale cu durată foarte scurtă de viață (VSLP–IND), care reprezintă deșeurile de la fabricarea altor produse din lemn care sunt arse pentru energie, vor crește cu 91%, mai arată studiul.
Una dintre problemele pe care le pun autorii este că emisiile de la recoltarea lemnului au fost în mare parte ignorate.
Pe de altă parte, „o cantitate semnificativă de lemn este, de asemenea, arsă și, în esență, risipită în procesele de fabricație, cum ar fi fabricarea hârtiei. Atenuarea acestor deșeuri ar putea reduce semnificativ emisiile. Există o mulțime de lucruri despre care știm că nu sunt cele mai bune pentru mediu, dar… trebuie să trăim. Acest studiu nu spune că industria produselor din lemn este rea. Spune doar că, la fel ca în orice altă industrie, există și aici emisii și trebuie să încercăm să le reducem”.
Studiul Nature poate fi citit AICI.