De la începutul secolului XXI, s-a înregistrat o revigorare vizibilă și în creștere a utilizării lemnului, determinată de stimulentele pentru industrializarea sectorului și de utilizare a practicilor de construcție durabile.
A construi cu lemn înseamnă a proiecta și a construi cu un material oferit de natură, care se reface constant. Arborii au nevoie doar de apă, CO2 și lumină solară pentru a crește. Ei extrag dioxidul de carbon din atmosferă, combinându-l cu apa sub formă de carbohidrați și eliberând oxigen. Avantajul utilizării lemnului în construcții este că acesta reține CO2 pentru perioade lungi de timp, ceea ce contribuie la reducerea emisiilor acestui gaz, una dintre principalele cauze ale efectului de seră.
Construcțiile din lemn: evoluția utilizării acestui material
Disponibil pe scară largă în pădurile din întreaga lume, lemnul a fost utilizat de omenire de mii de ani. Diferitele culturi au dezvoltat tehnici de construcție specifice, adaptate speciilor de arbori și climei din fiecare regiune, combinate cu obiceiurile și uneltele locale.
Odată cu apariția și dezvoltarea metodelor de construcție care utilizează materiale precum fierul, oțelul, betonul și materialele plastice, determinate de procesul de industrializare și de facilitarea transportului pe distanțe lungi, utilizarea lemnului a început să scadă începând cu secolul al XIX-lea.
În anii 1970, când dezbaterea privind ecologia a luat amploare în țările dezvoltate și a început căutarea de a reduce consumul de energie și impactul industriei construcțiilor asupra mediului, au început studiile privind utilizarea lemnului pe scară largă. De la începutul secolului al XXI-lea, s-a înregistrat o relansare vizibilă și în creștere a utilizării lemnului, determinată de stimulentele pentru industrializarea sectorului și de utilizarea practicilor de construcție durabile, evaluate prin programe de certificare și ESG.
Lemnul și tehnologiile moderne
Tâmplăria artizanală a făcut loc companiilor care utilizează modelarea computerizată în etapa de proiectare, mașini cu control numeric și unelte robotizate pentru a produce piese precise, precum și procese de asamblare mecanizate la fața locului, care garantează controlul calității, termene reduse și previzibilitatea costurilor.
Odată cu evoluția studiilor privind incendiile și durabilitatea materialelor, precum și cu creșterea ofertei de produse din lemn prelucrate, cum ar fi MLC, CLT și LVL, au devenit viabile clădirile mai mari, cu deschideri mari și clădirile înalte.
Programele arhitecturale tradiționale – case unifamiliale, șoproane, poduri și turnuri – au fost modernizate și extinse către noi utilizări, precum școli, săli de sport, temple, hangare, clădiri multifamiliale, comerciale și de servicii.
Sabrina Vacari
Sursa: https://www.casaemercado.com.br/revolucao-sustentavel-o-renascimento-das-construcoes-com-madeira/