România, prezentă la Conferința ONU „Stockholm+50”

0
526

Summitul Stockholm+50, desfășurat pe 2 și 3 iunie, a marcat cincizeci de ani de la prima Conferință ONU care a abordat mediul. România a fost prezentă la eveniment prin ministrul Mediului, Tánczos Barna, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu și Borbely László, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, ales vicepreședinte al adunării pe perioada summitului.

Tánczos Barna a comunicat pas cu pas detalii de la eveniment. „Marcăm cincizeci de ani de la prima conferință ONU privind mediul uman, unde liderii lumii au declarat pentru prima dată că există o legătură strânsă între dezvoltarea economică, bunăstarea umană și mediu, și provocările de mediu pot fi abordate doar prin acțiune colectivă.

Stockholm+50, deschis de Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, este un moment de sărbătoare, dar și mai important, un moment în care trebuie să dăm un nou impuls acțiunilor de protejare a mediului, luptei împotriva schimbărilor climatice.

În discursul meu în cadrul evenimentului internațional Stockholm+50 am subliniat importanța impulsionării acțiunilor colective pentru protecția mediului.

Cele mai recente rapoarte științifice, demonstrează că ne confruntăm cu o triplă criză planetară generată de schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluare, inclusiv poluarea cu plastic.

În acest moment crucial, Stockholm+50 ne oferă oportunitatea de a reacționa urgent față de starea planetei noastre, de a aborda eficient problemele de mediu, identificând soluții concrete pentru a avea o planetă sănătoasă pentru noi toți, accelerând în același timp progresul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru o redresare ecologică mai bună. Ca parte a eforturilor noastre de redresare după pandemia de COVID-19, ne concentrăm pe implementarea Planului Național de Recuperare și Reziliență, vizând investiții și reforme în diferite sectoare ale mediului precum apă, biodiversitate, deșeuri și economie circulară”, a transmis ministrul Mediului.

Ionuț Sorin Banciu: „Am pledat pentru cooperarea transsectorială în consolidarea unui mediu durabil și rezistent”

La rândul său, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu a comunicat că „Stockholm+50” reprezintă un moment de sărbătorire a 50 de ani de la prima Conferință a Națiunilor Unite privind Mediului Uman (1972), care a pregătit raportul „Avem un singur pământ”.

„Tema reuniunii din acest an este: O planetă sănătoasă pentru prosperitatea tuturor–Responsabilitatea noastră, oportunitatea noastră.

Formatul Conferinței „Stockholm+50” vizează organizarea a 3 dialoguri de leadership, pentru identificarea unor modalități de facilitare a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice și al Cadrului global pentru biodiversitate post-2020, cu referire la următoarele aspecte:

1: Reflecție asupra nevoii urgente de acțiune pentru o planetă sănătoasă și prosperitate pentru toți.

2: Realizarea unei redresări durabile și incluzive post-COVID19.

3: Accelerarea implementării dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în contextul Decadei de acțiune și pentru realizarea dezvoltării durabile.

În intervenția pe care am susținut-o aici am întărit faptul ca toate studiile științifice vorbesc deja despre o triplă criză planetară generată de schimbările climatice, pierderea biodiversității și de poluare.

În acest sens, România susține eforturile de a aborda cele trei crize de mediu într-un mod integrat, în conformitate cu acordurile internaționale care există deja.

Totodată, țara noastră sprijină împărtășirea de bune practici între statele părți pentru atingerea obiectivelor ale Agendei 2030 și promovarea tranziției de la o economie liniară la o economie circulară. De asemenea, am pledat pentru cooperarea transsectorială în consolidarea unui mediu durabil și rezistent”.

„România are potențial să performeze în toate domeniile”

Desemnat vicepreședinte al conferinței Stockholm+50, Borbely László, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, a subliniat că summit-ul a cuprins și sesiunea „Dialog de leadership” în cadrul căreia s-a urmărit constituirea de recomandări concrete și acțiuni la toate nivelurile în vederea implementării dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile.

„Demonstrăm din nou că suntem un hub regional recunoscut în domeniul dezvoltării durabile. După ce la sfârșitul anului trecut am fost premiați de Organizația Națiunilor Unite pentru inovare în administrație publică, iată că reușim să fim în continuare activi. Avem în continuare multe de făcut și multe decalaje de recuperat pentru ca cetățenii să simtă într-adevăr că ne îndreptăm către o dezvoltare durabilă. Suntem determinați să continuăm pe acest drum și sunt convins că România are potențial să performeze în toate domeniile”, a fost mesajul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!