DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

România, tot mai aproape de închiderea infringementului pe păduri

Recomandate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că România este tot mai aproape de închiderea infringementului pe păduri. Ieri a avut loc o întrevedere în sistem videoconferință cu comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginius Sinkevičius. Temele abordate în cadrul întâlnirii s-au referit la progresele realizate de România pentru închiderea procedurilor de infringement din domeniul pădurilor și deșeurilor, precum și la pașii următori pentru finalizarea acestui proces, anunță ministrul.

„În ceea ce privește dosarul pe păduri, comisarul european a apreciat progresele notabile făcute de România pentru a rezolva această cauză de infringement, cum ar fi operaționalizarea SUMAL 2.0, înăsprirea contravențiilor silvice, sau modificările aduse Codului Silvic. În același timp, Virginius Sinkevičius a solicitat finalizarea cât mai rapidă a procesului de adoptare a proiectului de act normativ privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, precum și celelalte măsuri asumate de către România. Cei doi demnitari au convenit ca echipele tehnice să continue să lucreze împreună pentru a închide procedura cât mai curând posibil”.

În februarie 2020, Comisia Europeană îndemna România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

„În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”.

Reacția specialiștilor

În data de 20.02.2020, principalele organizații profesionale și patronale din sectorul forestier s-au întâlnit în cadrul platformei de dialog pentru Silvicultură – CONSILIUL PĂDURILOR.

Analizând situația creată prin emiterea de către Comisia Europeană a Scrisorii de punere în întârziere a României, ce poate provoca starea de infrigement relativ la modul de aplicare a legislației UE privind protecția mediului în ceea ce privește gestionarea pădurilor, participanții au concluzionat necesitatea unor:

  • răspunsuri punctuale și argumentate la susținerile privind presupusele încălcări din trecut ale reglementărilor europene și ale regimului siturilor Natura 2000, prin verificarea corelativă a respectării planurilor de management ale siturilor Natura  2000;
  • detalierea măsurilor luate de România pentru implementarea EUTR;
  • modificări legislative privind eficientizarea în continuare a controlului regimului silvic, sincronizarea evaluării de mediu a planurilor de management cu procedura de aprobare a amenajamentelor silvice.

Având în vedere această situație, participanții au solicitat principalilor reprezentanți ai Statului Român CONSTITUIREA UNEI CELULE DE CRIZĂ la nivel interministerial, cu experți  din cadrul   guvernului și din cadrul organizațiilor profesionale, pentru fundamentarea acestui  răspuns și identificarea politicilor publice care vor trebui asumate și solicitarea de îndată a prelungirii termenului de răspuns către Comisia Europeană, având în vedere volumul de informații necesar a fi analizat conform scrisorii transmise.

Au fost prezente:

Asociația Forestierilor din România – ASFOR;

Asociația Administratorilor de Păduri – AAP;

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva;

Federația Sindicatelor din Silvicultură – Silva;

Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR;

Asociația Firmelor  de Proiectare  din  Silvicultura;

Federația  Proprietarilor de Păduri  și  Pășuni din România – Nostra Silva.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi