Ajutor nesperat și venit la timp pentru oamenii din mai multe localități din Alba ale căror case au fost distruse de inundații: Romsilva a decis să îi sprijine cu lemn pentru reparații.
Astfel, în urma unei decizii a Consiliului de Administrație, regia a stabilit ca o cantitate de 500 metri cubi lemn de rășinoase pentru construcții să ajungă la familiile afectate.
Potrivit unui comunicat remis forestmania.ro, regia va asigura și transportul lemnului, până la locul indicat de către Prefectura Județului Alba și de autoritățile locale. Acestea se vor asigura că lemnul pentru construcții va ajunge direct la persoanele sinistrate.
Merită menționat că sprijinul este oferit la inițiativa ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, care a vizitat recent zonele afectate de inundații din județul Alba.
În ultimii ani, Romsilva a derulat mai multe proiecte de responsabilitate socială, prin donarea de lemn pentru încălzirea locuințelor pentru persoanele defavorizate, lemn pentru construcții în urma producerii unor calamități și sprijinirea cu puieți forestieri și asistență tehnică pentru acțiuni de împădurire.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Guvernul va susține financiar familiile afectate
Pe 16 iulie, a fost emis cod roșu de inundații în Alba, multe localități fiind afectate de viituri puternice.
Potrivit ISU Alba, localitățile sunt: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieş, Roşia Montană, Lupşa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărişoara, Almaşu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieşeni, Sălciua, Vadu Moţilor, Poşaga, Ciuruleasa, Mogoş, Poiana Vadului şi Ocoliş.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că militarii Batalionului 136 Geniu au ajutat oamenii, după inundații, să scoată apa și noroiul din case.
Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că Guvernul va spijini financiar familiile afectate.
„Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială”, a spus, pe 18 iulie, Florin Cîţu, în timpul vizitei din localitatea Ocoliș.
(Sursa foto: Florin Cîțu, Nicolae Ciucă)