DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

30.3 C
București
27.3 C
Sibiu
18.9 C
Suceava
19.7 C
Covasna
19.2 C
Piatra Neamț
23.8 C
Braşov
20.5 C
Bistrița
25.7 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, septembrie 24, 2023

S-a stabilit științific: Biserica din lemn de la Putna e cea mai veche din România

Recomandate

Chiar dacă până acum spuneam cu toții că Biserica din lemn de la Putna este cea mai veche din țară și chiar din sud-estul Europei, nu prea aveam pe ce să ne bazăm. Decât pe faptul – vorba părintelui care slujește acolo – că „nu ne contrazice nimeni”. Ei bine, acest lucru s-a schimbat: un grup de oameni de știință de la Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au reușit, în urma unor analize de datare, să stabilească faptul că Biserica din lemn de la Putna este cu adevărat cea mai veche din România.

Lemnul de stejar care a fost folosit la construcția ei datează de la începutul secolului al XV-lea, adică de la 1400. Printre grinzile analizate, cercetătorii au găsit și una datând de la 1295!

„Este vorba despre o tratare dendrocronologică. Am scos probe pe care le-am datat folosind seriile pe care le aveam deja. Am construit o serie pornind de la arbori vii, stejari mai exact.

Ca să prelungim seria – noi neavând în Moldova arbori mai bătrâni de 250 de ani – am prelevat probe din situri arheologice, din alte biserici vechi din lemn. Am fost și în județul Neamț, am luat de la Frumoasa, Tazlău, Bârnova, din mai multe locuri. Ele se așează ca un puzzle și am reușit astfel să le datăm.

Imaginați-vă un puzzle cu 800 de piese”, a declarat, pentru forestmania.ro dr. ing. Cătălin Roibu, șef de lucrări și coordonatorul laboratorului.

El ne-a mai spus că s-a mai încercat o datare, numai că aceea nu avea la bază o serie de referință pe Moldova, ci au folosit-o pe cea din Polonia.

O să fie renovată „când o vrea Maica Domnului”

Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă” a fost ridicată inițial în satul Volovăț, fiind ulterior strămutată în satul Putna din comuna omonimă aflată în județul Suceava.

În prezent, edificiul religios se află localizat în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna, și are hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorit la data de 21 noiembrie.

Biserica este compusă din două părți – prima, cea veche, fiind construită de Dragoș Vodă și a doua, prelungirea ei, a fost construită sub imperiul austro-ungar, când a devenit biserica satului.

Părintele Constantin Croitoru, cel care slujește de două ori pe an în mica biserică, tot caută susținere pentru restaurarea lăcașului, dar cam fără folos. „Au tot fost încercări de-a lungul timpului și mereu a intervenit ceva, câte un obstacol. Am ajuns să cred că se va face când o vrea Maica Domnului”, a spus el, pentru forestmania.ro.

Cei de la Institutul Național al Patrimoniului cunosc situația bisericii și mai ales starea avansată de degradare în care se află. Fundația e din piatră, dar s-a infiltrat apa și nu mai durează mult până când întreaga structură va fi în pericol.

Problema e că … nu e o prioritate, chiar dacă, așa cum spune cu mândrie toată lumea, această biserică este considerată „actul de naștere al Moldovei”.

Mai multe articole

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi