Camera Deputaților a adoptat, astăzi, după reexaminarea cerută de președintele Klaus Iohannis, modificările la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 care permit intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților. Klaus Iohannis s-a opus acestei modificări, care, în opinia sa și a celor pe care i-a consultat, ar duce la abuzuri. Camera Deputaților este însă for decizional. Legea va merge la președinte, care va trebui să o promulge.
„Revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, se arăta în cererea de reexaminare a președintelui.
Vânătorii: S-a produs un grav dezechilibru
Asociațiiile de vânători și cei care gestionează fonduri de vânătoare spun însă că nu e în regulă ca ursul să beneficieze de protecție strictă, în condițiile în care vorbim deja despre dezechilibru.
Asociația în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare a depus luna trecută la Ministerul Mediului o plângere prealabilă împotriva instutuției, prin care cere anularea Ordinului nr. 723/04.04.2022 pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun. În cazul în care ministerul nu ține cont de această solicitare, Asociația se va adresa instanței.
„Începând cu anul 2016, când cota de intervenție și prevenție la urs brun a fost anulată fără niciun motiv real, gestionarii nu pot să fie implicați direct în managementul speciei urs brun, din cauza protecției exagerate oferite speciei urs, deși ursul este si el ca specie, o resursă regenerabilă, care poate fi folosită, dar care trebuie ținut într-un echilibru natural si chiar social. S-a produs un grav dezechilibru în fondurile cinegetice, vinovatul fiind Ministerul Mediului, prin inacțiunea acestuia față de necesarul stringent de management al speciei urs, si nu numai.
Ministerul Mediului, în calitate de administrator al faunei cinegetice, ar trebui să fie principalul factor care să militeze pentru revenirea la normal, însă, din contră, funcționarii din minister invocă, la presiunea ong-urilor și activiștilor de mediu, interdicțiile din Directiva Habitate, care plasează specia de urs brun în Anexa nr. IV, ce conține speciile de animale și vegetale de importanță comunitară care necesită protecție strictă”, se arată în documentul depus de Asociația în Beneficiul Vânătorii și Activității de Vânătoare (ABVAB) la minister.
Ministrul Mediului: Avem, în sfârșit, instrumente pentru a salva vieți
Ministrul Tánczos Barna este un susținător al proiectului votat azi, dat fiind că este parlamentar de Harghita, județ în care atatacurile urșilor asupra gospodăriilor și oamenilor sunt deja la ordinea zilei. Sute de apeluri la 112 au loc lunar, iar oamenii i s-au plâns ministrului și în general cam tuturor autorităților, cerând soluții.
„Încă de anul trecut este în vigoare Ordonanța de Urgentă, inițiată de mine, ce a permis intervenția în intravilan. Prin completările aduse de Parlament, acum, avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului.
Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenție și prevenție avem, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi. Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu.
Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei” – a precizat ministrul.
Sursa: Ministerul Mediului