DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

„Săptămâna plutăritului”: Sute de turiști din toată țara vin la Ciocănești să coboare cu pluta pe Bistrița

Recomandate

Evenimentul „Săptămâna plutăritului”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, va aduna în comuna Ciocănești din Suceava sute de turiști. Se desfășoară începând de azi și până duminică și presupune, printre altele, coborârea cu plutele pe Bistrița Aurie, așa cum făceau pe vremuri forestierii, când coborau lemnul din pădure.

În acest an s-au anunțat deja grupuri mari de turiști.

„Vor veni cinci autocare cu grupuri din Constanța, Galați, din Oltenia. Pe lângă cei care vin cu mașinile sau cei din zona noastră. Pentru că toți vor să coboare cu pluta, am decis să împărțim traseul de zece kilometri în tronsoane de 2 kilometri, astfel încât să poată coborî cât mai mulți și să se bucure de această experiență”, a declarat pentru forestmania.ro Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești. Trebuie spus că se va ține cont de nivelul apei și de condițiile meteo. Iar minorii sub 14 ani nu au acces pe plute.

Plutele sunt deja construite, de la ediția de anul trecut, acum fiind doar verificate și recondiționate, dacă e cazul.

„Avem 5 plutași, din care 3 au pese 80 de nai, sunt cei care au lucrat pe vremuri la plutărit. Dar sunt și doi mai tineri, care vor să învețe meșteșugul plutăritului, ca să nu se piardă”, ne-a mai explicat primarul.

Din programul acestei săptămâni nu lipsesc slujbele de pomenire a foștilor plutași, trecuți la Domnul. În toate bisericile din comună vor fi pomeniți și se vor aprinde lumânări.

De asemenea, tot ca parte a programului, vor fi premiați plutașii și vor primi diplome în semn de apreciere pentru păstrarea arhitecturii tradiționale.

Primăria Ciocănești organizează „Săptămâna plutăritului” între 7 și 13 august. Turiștii care vin la această sărbătoare vor avea parte și de concerte de muzică populară sau folk.

Comuna Ciocănești se află la 20 de kilometri de Vatra Dornei și este faimoasă pentru casele pictate cu motive tradiționale. De altfel, Ciocănești a fost declarată „Muzeu în aer liber”.

Obiceiul plutăritului s-a transmis aici din generație în generație.

Sursa: Primăria Ciocănești, Foto: News Moldova

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi