Locuitorii din Telciu (județul Bistrița Năsăud), comună care administrează cea mai mare suprafață de pădure din țară, sunt nemulțumiți de apropvizionarea cu lemn de foc, anunță timponline.ro. Sunt 300 de cereri neonorate de anul trecut, susține Nelu Pop, unul dintre reprezentanții cetățenilor din comună. Acesta a și postat pe pagina sa de Facebook care sunt nemulțumirile localnicilor:
„Către primarul și Consiliul Local al Comunei Telciu,
Cetățenii comunei Telciu vă cer să luați măsuri privind criza lemnului de foc, deoarece din anul anterior până în prezent sunt 300 de cereri neonorate. Considerăm că conducerea Ocolului Silvic este depășită de situație, și cerem să se facă partizi mai multe pentru populație. Pădurea este a comunității, Ocolul Silvic doar o gestionează și încasează mulți bani din licitațiile agenților, dar pentru populație nu există destulă masă lemnoasă.
Ținând cont că angajații Ocolului trăiesc de pe urma fondului forestier, iar cetățenii comunei sunt neluați în considerare, cerem intervenția Consiliului Local”, a scris Nelu Pop.
Contactat de forestmania.ro, șeful Ocolului Silvic Telciu – ce funcționează ca regie de interes local, în subordinea Consiliului Local – ne-a spus că oamenii cer lemn de foc pe anul 2022, cel pe 2021 fiind livrat. „O să le livrăm lemn de foc, încă livrăm și acum, avem și în depozit pentru cei necăjiți. Doar că acum nu se poate scoate din pădure, din cauza condițiilor meteo. Este foarte multă zăpadă iar temperaturile au fost de minus 22 de grade. Nu avem cu cine scoate lemnul acum, în aceste condiții. Când se va topi zăpada, vom scoate. Sunt câțiva cetățeni nemulțumiți, care se consideră lideri ai comunității, și aceia vor lucruri care de regulă nu prea se pot face. Și-așa noi nu câștigăm nimic, pentru că s-a votat în Consiliul Local prețul la metru cub să fie 120 de lei la drumul auto. 100 de lei ne costă exploatarea, că avem contract de prestări servicii cu firme de exploatare, și 20 de lei e TVA. Le-am spus că o să livrăm în ordinea în care s-au făcut cererile, pentru că le-am înregistrat și vom livra”, ne-a explicat ing. Luca Pupeză, de la OSC Telciu RA. Ocolul administrează fondul forestier proprietate publică a comunei Telciu în suprafața de 17.573.5 hectare și, de asemenea, prestează servicii de pază pentru persoane fizice și juridice.
Cetățenii din Telciu au o listă mai lungă de nemulțumiri, nu doar cea legată de lemnul de foc. Ei au forțat ieșirea comunei din ADI Apă-Canalizare și au strâns peste 1400 de semnături pentru demiterea prin referendum a primarului Sever Mureșan (ALDE) și a Consiliului Local Telciu.
Sursa: timponline.ro