DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

14.2 C
București
11.3 C
Sibiu
12.3 C
Suceava
9.4 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.9 C
Bistrița
12.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 14, 2025

Schimbările climatice aduc inundații catastrofale: peste 16.000 de oameni izolați în Australia

Recomandate

Autoritățile australiene au anunțat că pe parcursul a 2 zile, în zona de sud-est a ţării, a plouat mai mult decât echivalentul a 4 luni, inundându-se numeroase locuinţe și drumuri. Viețile a peste 16.000 de oameni nu mai arată la fel, oraşe întregi fiind izolate. Într-o clipă, ceea ce numeau până atunci normalitate a dispărut aproape complet, fiind nevoiţi să asiste la catastrofa care punea stăpânire pe oraşele şi locuinţele lor. Acest fenomen neaşteptat i-a făcut pe localnici să se refugieze pe acoperișurile caselor sau verande, în așteptarea ajutorului, echipele de intervenţie dându-şi toată silinţa să ajungă în zonă cu barca sau cu avionul.

 „Ploaia cade destul de tare (…) și nu se scurge, în mare parte pentru că solul este saturat și râurile s-au revărsat.”, a declarat presei Jihad Dib, ministrul serviciilor de urgență din statul New South Wales, potrivit Le Monde

Oraşele afectate

Cele mai afectate oraşe sunt cele de mici dimensiuni, din zonele Hunter și Mid North Coast din New South Wales, cel mai populat stat australian.

Totuşi, oraşul Taree a stârnit multă îngrijorare. Acesta se află la aproximativ 300 de kilometri de Sydney, iar începând de luni, în zona respectivă a plouat de peste patru ori mai mult decât media precipitațiilor pentru luna mai.

Precipitații abundente așteptate

Din păcate, această situație critică nu se va domoli în curând, fiind așteptat, în următoarele 48 de ore un nou val de precipitații abundente. Dallas Byrnes, șeful serviciilor de urgență ale statului, a descris situația ca fiind „în curs de intensificare”.

Coșmarul localnicilor continuă, preconizându-se că peste 16 000 de persoane o să rămână izolate cel puțin până joi.

Motivul

Încălzirea globală, cauzată în principal de arderea petrolului, cărbunelui și gazului, poate stimula precipitațiile și furtunile, deoarece căldura le furnizează energie. Oceanele mai calde generează mai multă evaporare, iar aerul mai cald poate conține mai mulți vapori de apă, ceea ce duce la precipitații și furtuni mai intense, explică Le Monde.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi

ForestMania
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.