DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Școala pădurii de la poalele Munților Ciucului: tabere, educație, tradiții

Recomandate

În satul Potiond din comuna harghiteană Ciucsângeorgiu, la 27 de kilometri de Miercurea Ciuc, se află un loc cu totul special: o Școală a pădurii. Locul este extraordinar de frumos și, pe lângă munte, pădure, pârâu, are multe lucruri în plus: locuri de cazare, centru de evenimente, livadă, gospodărie. Cei care merg acolo și stau o săptămână nu învață doar despre arbori, floră și faună, ci și să îngrijească pomi fructiferi sau să facă gem și celebrul kurtos kalacs. Iarna, se pot face plimbări cu sania, vara cu bicicleta. Sunt terenuri de tenis, baschet sau minifotbal. Într-un cuvânt, un loc pentru toate pasiunile, cu accent pe pădure și resurse naturale.

Hostel și loc pentru corturi

Locul este superb și e chiar la poalele Munților Ciucului. Aici se organizează tabere pentru grupuri de elevi, dar și orice alt grup iubitor de natură și tradiții. Școala dispune de un hostel cu 25 de paturi, bucătărie, sală de mese, băi – totul curat și modern.

O fostă șură a fost transformată într-un interesant centru de evenimente. Complet din lemn. De altfel, lemnul este o resursă folosită la maximum, fiind și combustibil pentru centrala termică, dar și mobilier sau unelte.

În curte sunt alte clădiri, din care una are și un cuptor unde se fac conserve pentru iarnă – zacuscă sau gemuri.

Un alt loc atractiv este căsuța-muzeu. Aici urmează să fie amenajate încăperi în care vizitatorii vor putea vedea activitățile femeilor din zonă, cu obiectele specifice. Se numește „Casa Muierilor”. Căsuța e veche și are chiar și streașini din lemn.

Fundația elvețiană iubitoare de natură

Școala Pădurii este parte a unor programe derulate de o fundație elvețiană. Imediat după Revoluție, când România s-a deschis, au apărut o mulțime de astfel de ONG-uri dornice să ajute comunitățile mici. Cei din Miercurea Ciuc au avut noroc cu elvețienii de la Riehen. Școala Pădurii a apărut ceva mai târziu. La început s-au concentrat pe susținerea vârstnicilor din oraș și împrejurimi, lucru pe care de altfel îl fac și azi. Centrul de zi primește în jur de 60 de pensionari zilnic. Aceștia găsesc aici masă, suport de orice fel, dar și condiții de socializare.

Iubitori de natură, elvețienii au decis să se implice și în educația pentru mediu, așa că au avut ideea creării unui complex la Potiond. Pentru ca Școala să se susțină economic, au finanțat construcția hostel-ului. Din banii de cazare, cei de la fundație pot organiza tabere, pot tipări materiale, pot aduce specialiști care să le țină copiilor cursuri sau să îi însoțească pe cele câteva poteci tematice din pădure.

Gazda noastră, un inginer horticultor

Când am ajuns la Potiond ne-am minunat de frumusețea locului și de ce au reușit să facă acolo. Chiar dacă e în inima Ținutului Secuiesc, nu este un loc dedicat maghiarilor. Dimpotrivă, vin aici și elevi din București sau din multe alte județe. Ne-a fost ghid Laszlo Borbath.

„Multe lucruri se pot schimba în societate prin educația copiilor. Este și motivul pentru care partenerii noștri elvețieni au luat această decizie, ei fiind iubitori de natură. Cele două mari direcții ale fundației sunt legate de aceste două categorii – vârstnici și copii. Aici organizăm tabere în care copiii învață de la specialiști o mulțime de lucruri. Avem ingineri silvici, avem specialiști în managementul pădurii, în gospodărirea apelor, în prelucrare de lemn. Copiii trebuie să învețe despre pădure, despre cum să o protejeze, dar și cum să folosească din ea resursa atât de necesară vieții de zi cu zi, lemnul”, a explicat, pentru forestmania.ro, Laszlo Borbath, reprezentantul școlii, de profesie inginer horticultor.

Ce înveți la Școala pădurii?

Programul este extrem de dens și cuprinde drumeții și activități la centru. Ne-a oferit detalii Laszlo: În cadrul drumețiilor, copiilor li se explică fiecare fir de plantă, fiecare arbore, urma fiecărei vietăți. Li se arată cum trăiesc toate acestea și ce rol au. Li se explică de ce trebuie protejate. La revenire, li se vorbește despre agricultură, terenuri, producția de legume și cereale. Apoi, la centru, le și arătăm ce se face într-o gospodărie. Avem livadă, avem grădină de legume unde cultivăm la modul experimental, pentru a-i învăța pe copii.

Apoi din legume și fructe facem produse – gem, compot, mâncare. Li se explică despre mărar, usturoi, despre culturi mici sau mari. În centru avem posibilitatea de a organiza activități ca piese de teatru, conferințe, expoziții. Copiii sunt foarte receptivi și cred că ar fi minunat dacă ar exista cât mai multe astfel de proiecte. Pentru că doar așa ei vor crește cu respect față de ceea ce ne oferă natura, pământul, pădurea. Ei trebuie să știe cât de greu crește un arbore, câtă grijă trebuie să ai de o apă să fie curată și cât de importante sunt legumele și fructele și faptul că ele nu cresc în supermarket, ci e multă muncă în spatele fiecăreia dintre ele”, ne-a mai spus Borbath.

Toate acestea, plus frumusețea locului, amabilitatea oamenilor… merită văzute. Nouă ne-a plăcut tare mult. Îi felicităm pentru ceea ce fac!

nor

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi