DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Se pregătește un nou acord global anti-plastic, cu aplicare din 2024

Recomandate

În aceste zile are loc la Nairobi Adunarea Generală a ONU pe probleme de mediu, UNEA 5. Din delegația României face parte, alături de ministrul Mediului, și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu. El a comunicat în urmă cu scurt timp că se are în vedere un nou acord referitor la eliminarea plasticului.

„Particip zilele acestea, în cadrul delegației oficiale a României, la cea de-a cincea sesiune a UNEA (United Nations Environment Assembly). O sesiune atipică pentru că s-a desfășurat în două părți. UNEA 5.1 – online iar cea de acum, UNEA 5.2, în format hibrid.

Tema acestei reuniuni extrem de importante este „Întărirea acțiunilor pentru natură pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

Criza climatică și declinul biodiversității sunt interconectate, iar răspusul la aceste crize simultane nu poate fi decât unul integrat.

Soluțiile bazate pe natură (Nature based solutions) sunt intens promovate de delegația UE la UNEA 5.2. Ele vorbesc despre necesitatea de a avea natura ca aliat în efortul nostru de a reduce impactul schimbărilor climatice asupra oamenilor și a Planetei.

Există deja un acord la nivel global asupra faptului că nu putem atinge obiectivele de dezvoltare durabilă (Sustainable Development Goals) fără să intensificăm acțiunile de protejare a biodiversității.

Unul dintre obiectivele majore ale acestei sesiuni este si demararea unui proces de negociere a unui acord global cu valoare legală pentru eliminarea poluării cu plastic care să intre în vigoare în 2024.

Acest acord este unul extrem de important având în vedere impactul poluării cu plastic asupra sănătății ecosistemelor naturale și implicit asupra sănătății noastre.

Imaginea de la intrarea în sediul ONU de la Nairobi este mai mult decât sugestivă – un mare robinet din care curg deșeuri de plastic.

Este o onoare să fiu martor și să contribui la luarea unei astfel de decizii la nivel global”, a transmis Ionuț Sorin Banciu pe pagina sa oficială de Facebook.

Tánczos Barna a vorbit și despre SUMAL 2.0

Și ministrul Tánczos Barna a transmis ieri câteva cuvinte de la evenimentul ONU.

„În discursul meu am subliniat că eforturile multilaterale de mediu sunt cheia pentru a cataliza angajamentele față de provocarea globală de mediu, în special în cazul poluării cu plastic, care necesită soluții globale, coordonare, responsabilitate comună și responsabilitate colectivă. Am atras atenția asupra investițiilor și reformelor din PNRR legate de apă, biodiversitate și economie circulară și am prezentat demersurile României pentru restricționarea produselor din plastic de unică folosință și protecția pădurilor, prin dezvoltarea sistemului informatic SUMAL 2.0.”, a spus ministrul Mediului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi