DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
17.8 C
Suceava
11.4 C
Covasna
13.6 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
14.1 C
Bistrița
14.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Se schimbă regula de autorizare a ocoalelor silvice din Romsilva

Recomandate

Ordinul de ministru 375 / 2024, care pune în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2022, va reașeza Romsilva: ocoalele vor fi autorizate doar în funcție de suprafața aflată în proprietatea publică a statului, nu și cea a UAT-urilor.

Chiar dacă prevederea apărea în Codul silvic din 2008, ea va fi pusă în aplicare abia acum. Asociația Administratorilor de Păduri (AAP), care reprezintă ocoalele silvice private, a câștigat la Înalta Curte procesul împotriva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În acest moment, 34 de ocoale ale Romsilva sunt în situația de a nu avea suprafața legală pentru a funcționa (3.000, 5.000, respectiv 7.000 de hectare, în funcție de relief). Ele au declarat anumite suprafețe pe care le administrează, dar pun laolaltă proprietatea publică a statului cu cea privată. Decizia ÎCCJ nu înseamnă automat că ele se desființează, ci pot primi porțiuni de fond forestier de la alte ocoale ale RNP, aflate în apropiere.

Directorul general al Romsilva, Marius Sîiulescu, a explicat, pentru forestmania.ro, care este situația în acest moment:

„Facem o analiză pentru a vedea ce număr de ocoale sunt afectate. Există întrebarea dacă se vor reaviza toate sau doar cele nou înființate? Ni s-a cerut de la minister o situație, să vedem cum stăm. Am discutat și cu ministrul și există posibilitatea să fie depus un amendament la Codul Silvic care să includă doar ocoalele nou înființate. Studiem, analizăm, deocamdată nu putem avea o concluzie. Dar chiar dacă trebuie aplicat la modul general, nu se întâmplă peste noapte. Se face o notificare la Garda Forestieră în 45 de zile. Analiza documentelor la Gardă durează 120 de zile. Deci avem timp să găsim soluții. Săptămâna viitoare vom ști situația reală”.

Cei de la AAP spun că aceasta este o situație de normalitate și că e „de noaptea minții” că Romsilva nu a aplicat până acum o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. „Ei consideră legea pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Nu este nicio situație dramatică pentru nimeni, ci doar normalitatea”, spune președintele AAP, Adrian Crețu.

Șef de ocol: Micii proprietarii de păduri vor fi afectați

Unul dintre șefii de ocol din Romsilva care riscă să nu mai primească aviz spune că cei mai afectați vor fi micii proprietari de pădure. Sanda Nistor conduce OS Poiana Teiului , din cadrul DS Neamț, care administrează 14.800 de hectare. Din acestea, doar 5.000 sunt păduri proprietate publică a statului, 3.500 ale UAT-urilor și restul proprietari privați.

„Noi avem peste 2.000 de contracte cu persoane fizice, care au suprafețe mici. Ei vor fi nevoiți să meargă zeci de kilometri, la alt ocol. Pentru că în cele private nu au încredere. Sunt oameni mai în vârstă, care spun că se duc la „stat”. Privații nu le marchează la timp, nu se ocupă de ei, nu se interesează, nu au grijă de omul de rând. Aici e impactul. Că noi ne găsim de lucru, nu asta e problema. Un șef de ocol e inginer silvic, nu stă în funcție. Un inginer silvic mai înseamnă ceva în țara asta!”

Val de pensionări în RNP

La scurt timp de la instalarea în funcția de director general al Romsilva, Marius Sîiulescu anunța că va urma o „reașezare”.

„Plecăm de la ideea de a face din Romsilva o companie compactă, suplă, eficientă. A fost un val de pensionări și analizăm care sunt cele mai bune soluții. Formăm o echipă de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, pentru că expiră în acest an, și, totodată, vrem să reașezăm sistemul, pentru că este un moment prielnic.

Lucrurile s-au schimbat. Ne-am îmbunătățit sistemul de pază, avem supraveghere video pe care o vom și extinde, există sisteme de urmărire. Nu mai sunt tăieri ilegale cum erau pe vremuri, nivelul e foarte redus. Și atunci avem în intenție să mărim suprafețele cantonale. Unele posturi de pădurari este posibil să le transformăm în gestionari de masă lemnoasă”, a explicat la acea dată, pentru forestmania.ro, directorul general al RNP.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi