DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

8.5 C
București
6.2 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
0.5 C
Covasna
1.8 C
Piatra Neamț
3 C
Braşov
3 C
Bistrița
5.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 23, 2025

Sectorul de exploatare forestieră din SUA văzut de un inginer silvic din România

Recomandate

Sectorul forestier din SUA este unul dintre cele mai importante și diversificate din lume, având o contribuție semnificativă la producția industrială, ocuparea forței de muncă, consumul de energie și utilizarea apei. Managerul companiei ForstPan, Cristi Panaite, ne împărtățește experiența sa din America, așa cum a mai făcut-o aici, cu vizitele în exploatări din Africa și Canada.

„Am participat la cea mai importantă întâlnire internațională privind cercetarea științifică de ultimă oră și practicile inovatoare în exploatarea forestieră anul trecut, în 2022. Evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului pentru Inginerie Forestieră (COFE), Simpozionului Internațional de Mecanizare a Pădurilor (FORMEC) și Diviziei 3 a Uniunii Internaționale a Organizațiilor de Cercetare Forestieră (IUFRO), cu tema One Big Family – Shaping Our Future Together.

Scopul întâlnirii a fost de a consolida o comunitate puternică de inginerie forestieră pe continente și sectoare, să învețe unii de la alții și să modeleze viitorul sectorului.

Întâlnirea internațională COFE-FORMEC-IUFRO 2022 a avut loc la prestigioasa Universitate din Oregon (University of Oregon), situată în orașul Corvallis. Această universitate publică oferă o gamă vastă de programe de licență și masterat, pregătind astfel studenții pentru o varietate de cariere. Cei peste 300 de programe de licență și 120 de programe de masterat le oferă studenților posibilitatea de a se implica în învățare și cercetare, contribuind la rezolvarea unor probleme importante ale umanității. Universitatea din Oregon este recunoscută pentru excelența sa academică, diversitatea sa culturală și angajamentul său social.

Cristian Panaite, managerul ForstPan

Participarea Forstpan la COFE-FORMEC-IUFRO 2022 a fost o oportunitate unică de a schimba idei și experiențe cu alți specialiști din domeniul forestier, precum și de a cunoaște cele mai noi tendințe și soluții în exploatarea forestieră.  ForstPan își propune să continue să inoveze și să colaboreze cu partenerii săi din sectorul forestier, pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a acestuia.

Conferința a fost urmată de  vizita unui parchet de exploatare din Oregon, SUA. Tehnologia de exploatare utilizată: full tree length cu un  matrix de utilaje a inclus buncher feller, grapple skidder , delimber  și loader. Specia recoltată a fost Douglas (Pseudotsuga menziesii).

Cateva aspecte despre sectorul forestier din USA

SUA este un stat federal compus din 50 de state și un district federal, Washington D.C. Capitala SUA este Washington D.C., situată pe coasta de est a țării. SUA este a treia cea mai mare țară din lume după suprafață și a treia ca populație. Este o țară puternic industrializată și este cel mai mare exportator de bunuri și servicii din lume. Are un sistem politic democratic și prezidențial, iar economia sa este orientată către piață, bazată pe capitalismul de tip occidental.

1.       Sectorul forestier din Statele Unite ale Americii este vast și complex. Guvernul federal deține și administrează 238.4 milioane de acri (96.5 milioane de hectare) compuse din terenuri ale Serviciului Forestier al USDA (145.2 milioane de acri sau 58.7 milioane de hectare), terenuri ale Biroului pentru Administrarea Terenurilor (38.1 milioane de acri sau 15.4 milioane de hectare) și alte terenuri administrate de Serviciul Național al Parcurilor SUA și Departamentul Apărării (55.1 milioane de acri sau 22.3 milioane de hectare)1.

Cele mai multe păduri din Statele Unite se află în jumătatea estică a țării, unde 83% din suprafața forestieră este în proprietate privată. Sectorul forestier contribuie la economia SUA prin furnizarea de produse lemnoase, hârtie, biomasă și servicii ecologice. Valoarea livrărilor industriale ale industriei forestiere din SUA a fost de $200 miliarde în 2018.

2. Statele Unite ale Americii dețin unul dintre cele  mai mari fonduri forestiere din lume, cu o suprafață de peste 300 de milioane de hectare. Acesta acoperă aproape un sfert din teritoriul țării și oferă o varietate impresionantă de ecosisteme și servicii ecologice.

Cum se administrează acest patrimoniu natural și ce provocări întâmpină sectorul forestier american?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să ne uităm la rolul pe care îl joacă Serviciul Forestier al SUA (USFS), agenția federală care gestionează fondul forestier public . USFS este parte a Departamentului Agriculturii al SUA și are ca misiune să conserve, protejeze și îmbunătățească resursele forestiere pentru beneficiul generațiilor prezente și viitoare. USFS administrează aproximativ 193 de milioane de hectare din fondul forestier național, reprezentând 58% din total.

Restul de 42% din fondul forestier aparține proprietarilor privați, care pot fi companii forestiere, fermieri, persoane fizice etc. Aceștia au dreptul să exploateze lemnul sau alte produse forestiere după propriile criterii, dar trebuie să respecte anumite reglementări federale sau statale privind protecția mediului și a biodiversității.

Sectorul forestier american este un sector important pentru economia țării, generând produse lemnoase, hârtie, biomasă și alte bunuri cu o valoare totală de peste 200 de miliarde de dolari în 2018. Sectorul creează locuri de muncă pentru peste un milion de persoane și contribuie la dezvoltarea rurală și la reducerea sărăciei.

Totuși, sectorul se confruntă cu numeroase provocări în contextul schimbărilor climatice globale. Printre acestea se numără: creșterea frecvenței și intensitătii incendiilor forestiere; invazia speciilor dăunătoare sau invazive; pierderea habitatelor naturale; fragmentarea terenurilor forestiere; presiunea urbanizării; concurența internaţională etc.

Pentru a face faţă acestor provocări şi a asigura viabilitatea sectorului pe termen lung, este nevoie de o colaborare strânsă între toţi actorii implicaţi: guvern federal şi statal; proprietari privaţi; industrie; organizaţii non-guvernamentale; comunităţi locale etc. De asemenea este nevoie de investiţii în cercetare şi inovare pentru a dezvolta soluţii tehnologice şi manageriale adaptate la noile condiţii.

Sectorul forestier american are un potenţial enorm pentru a contribui la atingerea obiectivelor globale privind combaterea schimbãrilor climatice şi conservarea biodiversităţii. Prin gestionarea durabilă şi responsabilă a resurselor sale naturale poate oferi beneficii multiple pentru societate şi mediu.

3 . Lemnul este vândut prin licitații publice organizate de către USFS. Prețul lemnului în Statele Unite ale Americii a fluctuat foarte mult în ultimii cinci ani, de la un minim de 240 de dolari pentru 1.000 de picioare pătrate ( thousand board feet) în ianuarie 2016 până la un vârf de peste 1.500 de dolari în aprilie 2021. Prețul lemnului poate fi urmărit pe diferite platforme online care oferă grafice cu prețurile spot ale lemnului. Principalele piețe pentru lemnul din SUA sunt cele interne și cele externe.

În SUA, există mai multe piețe regionale și naționale unde se tranzacționează lemnul. De exemplu, Random Lengths este o publicație care raportează prețurile lemnului pentru diferite specii și dimensiuni în regiunile SUA și Canada. Un alt exemplu este CME Group, care oferă contracte futures și opțiuni pe lemn pentru investitori.

Pentru a vinde lemnul în SUA, trebuie să respecți anumite reguli și standarde de calitate. De asemenea, trebuie să ai o licență de export sau un contract cu un importator autorizat. Poți contacta Asociația Americană a Exportatorilor de Lemn (AHEC) pentru mai multe informații despre cum să promovezi produsele pe piața americană.

Piața internă este cea mai mare și cea mai diversificată, cuprinzând diferite sectoare care utilizează lemnul ca materie primă sau produs finit: construcții, mobilier, ambalaje, hârtie, biocombustibili etc. Cererea și oferta de lemn pe piața internă sunt influențate de factori economici (de exemplu, creșterea PIB-ului), demografici (de exemplu, creșterea populației), sociali (de exemplu, preferințele consumatorilor) și politici (de exemplu, reglementările de mediu).

Piața externă este cea care implică exportul sau importul de lemn între SUA și alte țări. 
Prețul lemnului pe ambele piețe este determinat de raportul dintre cerere și ofertă.  Prețul lemnului a fluctuat semnificativ în ultimii ani, atingând un nivel record în mai 2021  (1670 dolari pe mia de picioare pătrate) și scăzând apoi la un nivel mult mai mic în decembrie 2021 (524 dolari pe mia de picioare pătrate).

4. Potrivit IBISWorld, industria de exploatare forestieră din SUA a avut în 2021 un număr de 4.144 de întreprinderi și 53.000 de angajați, cu o cifră de afaceri totală de 11 miliarde de dolari.

Potrivit Census.gov, în 2018 existau 3.640 de firme cu codul NAICS 113310 (Exploatare forestieră) care aveau cel puțin un angajat și 5.011 care nu aveau niciun angajat.

Potrivit BLS.gov, în 2020 existau 49.900 de lucrători în domeniul exploatării forestiere (Logging workers), dintre care cei mai mulți erau operatori de utilaje (Logging equipment operators).

5. Producatori de utilaje forestiere

Unul dintre cei mai mari producători de utilaje forestiere din SUA este Deere & Company, cunoscută și sub numele de John Deere. Compania produce o gamă variată de mașini agricole, de construcții și forestiere, cum ar fi tractoare, încărcătoare frontale, excavatoare, macarale și combine. Deere & Company are sediul în Moline, Illinois și operează în peste 30 de țări din întreaga lume.

Un alt producător important de utilaje forestiere din SUA este Caterpillar Inc., lider mondial în domeniul echipamentelor grele și al motoarelor diesel. Caterpillar produce o serie de utilaje forestiere, cum ar fi fierastraie cu lanț, procesatoare, skiddere și forwardere. Caterpillar are sediul în Deerfield, Illinois și are peste 500 de locații globale.

Un al treilea producător de utilaje forestiere din SUA este Komatsu America Corp., o subsidiară a companiei japoneze Komatsu Ltd., cel mai mare producător mondial de echipamente pentru minerit după Caterpillar. Komatsu produce o gamă largă de utilaje forestiere, cum ar fi harvestere, debitoare, încărcătoare pe roți și excavatoare hidraulice. Komatsu America are sediul în Rolling Meadows, Illinois și are peste 20 de fabrici în America de Nord”.

Puteți citi și despre Africa AICI sau Canada AICI. Mai multe despre ForstPan, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi