Unul dintre stâlpii de susținere ai economiei letone este industria forestieră. Anul trecut, exportul de produse prelucrate primar, produse silvice și mobilier a fost la un nivel record, atingând o valoare de 4 miliarde de euro, mai mare decât în 2021 (când valoarea a fost de 3,5 miliarde de euro). Motivul? Creșterea prețurilor. Specialiștii spun însă că anul acesta industria va întâmpina noi provocări.
Directorul executiv al Federației Industriei forestiere din Letonia, Arturs Bukonts, nu e optimist. „Totul arată bine, în mare, dar inflația este mai mare decât ne așteptam, costurile au crescut semnificativ. Este nevoie să creștem salariile și tot ce înseamnă costurile de producție. Prețurile combustibilului reprezintă o mare parte din costuri. În exploatarea forestieră, combustibilul reprezită 25% din costuri, în timp ce în cazul transportului de bușteni reprezintă 45%. Iar dacă prețul combustibilului se dublează, acest lucru are un impact semnificativ”, spune el.
Principalele piețe de export ale Letoniei sunt Germania, Regatul Unit și Suedia. Factorul principal ce a cauzat creșterea semnificativă a exportului de lemn a fost creșterea rapidă a prețului la lemn, conform consilierului ministrului Agriculturii , Aiga Grasmane.
Din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei și Belarusului, presiunea pe resursele locale a crescut, pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze. Ca alternativă – lemnul „energetic” s-a scumpit și el și acest lucru a provocat un fel de panică.
Pentru proprietarii de păduri, a fost o bună oportunitate de a câștiga vânzând plantații neproductive, depășite sau deteriorate. În acest fel, e bine că cel puțin o parte din pădurile neproductive au fost recoltate și proprietarii trebuie să planteze, să se asigure că acolo vor crește păduri noi și de înaltă calitate”, a spus Grasmane.
În acest moment, cererea de materiale de construcție e redusă, iar depozitele sunt pline. „Lucrările de construcție au scăzut atât din cauza inflației, cât și din cauza altor aspecte. Ceea ce vedem – de la sfârșitul anului trecut, în al patrulea trimestru – este o scădere foarte bruscă a prețurilor, cauzată de o scădere foarte bruscă a cererii. În principiu, cu aproximativ 30% în al patrulea trimestru.”
Consilierul Aiga Grasmane a estimat că unele produse din lemn vor fi vândute la un preț mai mic anul acesta. Dar, spune ea, pe piață cererea și oferta sunt într-o continuă schimbare, fapt ce ar putea crește și cererea de cherestea în al doilea trimestru al acestui an.
Sursa: eng.lsm.lv