Patru angajați ai Ocolului Silvic Alba Iulia au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, pentru infracțiuni de fals intelectual și delapidare, anunță albaiuliainfo.ro. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia pe data de 18 octombrie 2020.
Potrivit rechizitoriului, în perioada mai-octombrie 2017, unul dintre inculpați, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu de șef al Ocolului Silvic Alba Iulia, l-a determinat pe un şef district și pe doi pădurari să consemneze în documentele ce vor fi întocmite dimensiuni mai mici ale arborilor decât cele reale, respectiv volume brute de masă lemnoasă mai mici decât cele reale, în scopul însușirii de către acesta a diferenţei de valoare.
De asemenea, în perioada iunie-octombrie 2017, același inculpat a semnat documentele aferente partizilor de pădure exploatate, în care erau consemnate în mod nereal volume brute mai mici ale masei lemnoase din aceste partizi, „cunoscând aspectul că volumele brute consemnate nu sunt cele reale și inferioare celor reale şi şi-a însușit diferenţa de valoare“, arată anchetatorii.
Prejudiciul total estimat cauzat Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva este de 12.654 de lei.
Șeful de district din Alba este acuzat că, la instigarea șefului de Ocol, cu prilejul inventarierii arborilor și întocmirii documentațiilor aferente exploatării unor partizi de pădure, a consemnat în fals dimensiuni mai mici ale arborilor decât cele reale și volume brute ale maselor lemnoase inferioare celor reale, în scopul însușirii diferenței de valoare.
Cei doi pădurari sunt, de asemenea, acuzați că au consemnat fiecare dimensiuni mai mici ale arborilor decât cele reale și un volum brut al masei lemnoase inferior celui real, provocând prejudicii în valoare de de 6.254,96 de lei, respectiv 6.399,28 de lei.
Dosarul va urma, în prima fază, procedura camerei preliminare, în cadrul căreia un judecător va analiza legalitatea administrării probelor și a întocmirii rechizitoriului de către Parchet.
„Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
sursa: adevarul.ro, albaiuliainfo.ro