DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Șeful de promoție de la Exploatări forestiere Brașov: „Am vrut să-mi fac părinții mândri de mine”

Recomandate

Andrei Ștecțo a fost felicitat ieri, în Aula Universității „Transilvania” din Brașov, pentru rezultatele sale de excepție la finalul Facultății de Silvicultură și Exploatări forestiere. Plecat tocmai din Borșa, Maramureș, Andrei este șeful promoției 2024 la specializarea Exploatare forestieră.

Alături de el, au fost felicitați, în prezența a sute de invitați la Cursul festiv, și colegii săi șefi de promoție de la specializările Silvicultură – Mirabela Vepreciuc, Cadastru și Măsurători terestre – Maria Moroianu și Cinegetică – Vlăduț Ștefănescu. Cei mai buni!

Un sfat de la Năsăud

Crescut într-o zonă în care silvicultura și exploatarea forestieră sunt de tradiție, Andrei a fost pasionat de mic de pădure, de drumeții. A vrut să facă liceul silvic, pentru a ști mai multe despre acest domeniu, dacă tot îi plăcea.

Așa a ajuns la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, unul dintre cele mai bune din țară și o adevărată „pepinieră” de viitori ingineri silvici extraordinari. Nici nu se poate altfel, pentru că liceul e condus de un inginer silvic respectat în sector – Cristian Cosma. A făcut minuni pentru elevii săi, care beneficiază de pedagogi din străinătate, clase smart, permis auto la absolvire și multă practică atât în țară, cât și în străinătate.

Acum doi ani, șeful de promoție de la Brașov era Vasi Peter, tot absolvent al Colegiului Silvic „Transilvania”, în prezent inspector la Garda Forestieră Cluj.

„Domnul director Cosma m-a îndrumat să vin la facultate la Brașov. A zis că e cea mai bună din țară și am șanse mari să îmi găsesc de lucru după absolvire. Domnul Cosma a fost un profesor și un director extraordinar pentru noi toți. Eu unul am început liceul cu note mici, dar am ajuns la nivelul Excelent, datorită dumnealui și respectului pe care i l-am purtat. Am fost, cu programul ERASMUS, în multe țări, cum ar fi Finlanda, Austria, Lituania sau Franța, am văzut cum se învață acolo și ce fac cei ca noi. Am rămas puțin dezamăgit de cât de avansați sunt. La ei, elevii în practică efectiv lucrează pe utilaje, sunt lăsați să facă treabă. Mai avem de învățat”, povestește Andrei pentru forestmania.ro.

O zi faină

Părinții lui Andrei, ca și fratele și mătușa lui, nu au putut lipsi de la ceremonia de ieri, de la Brașov. A fost o mândrie pentru ei să îl vadă pe scenă, cu numele familiei afișat pe ecranul uriaș din spate și cu decanul strângându-i mâna.

„Ca și la liceu, și la facultate am început mai timid, cu rezultate mai slabe. Din anul doi mi-am fixat ca obiectiv să fiu șef de promoție și am învățat.

E distanță mare între Brașov și Borșa, din multe puncte de vedere, nu doar ca distanță fizică. Borșa nu e o zonă foarte dezvoltată, mulți de la noi sunt plecați la muncă în străinătate. Eu vin dintr-o familie de oameni modești, tatăl meu a lucrat în mină, pe vremuri, mama este casnică. Am vrut să-i fac mândri și zic că am reușit. Am văzut în ochii tatălui meu mândria… Mi-a și spus că e mândru de mine și m-a felicitat. E ceva de neprețuit”, spune, cu emoție, Andrei.

„Dacii liberi” din Borșa

Borșa e o zonă din care răzbat, când și când, știri despre conflicte legate de pădure. Recent, câteva mii de hectare de fond forestier au fost recuperate de stat de la un ocol privat. A fost o operațiune complexă, în care controlul de fond a presupus echipe mari detașate în zonă, pentru aproape două luni și jumătate.

Tot aici, acum un an a avut loc un atac armat, după ce o firmă din Borșa a câștigat la licitație un parchet în Vișeu.  Pentru că pădurile Vișeului „sunt ale vișeenilor”, firma care a câștigat a fost atacată, i s-au incendiat utilaje și s-au tras focuri de armă. O poveste ca-n vestul sălbatic.

„Despre Borșa se scrie mai mult decât despre alte zone, nu înseamnă că e mai rău sau că sunt probleme mai mari la noi. Dar pot să admit că e în firea noastră să nu ne dăm bătuți prea ușor. Noi suntem daci liberi”, spune Andrei, râzând.

Pasiune și bani

O altă caracteristică a locului e spiritul pragmatic, ne asigură tânărul forestier.

„Mie mereu mi-a plăcut partea tehnică, iar noi, borșenii, suntem oamenii faptelor. Ne place să spunem lucrurilor pe nume și nu ne dăm înapoi de la munca grea. Sigur că am pasiune pentru lemn, pentru lucrul în pădure, pentru utilaje. Dar, de ce să nu spun? Îmi plac și banii. Iar dacă muncești mult și corect, desigur, poți câștiga bani frumoși în sectorul forestier. Eu nu prea îi cred pe cei care spun că fac o facultate doar din pasiune. O faci și pentru că vei câștiga bani, făcând ceva ce îți place, făcând bine și onest”, ne explică Andrei.

Planuri de viitor

În perioada aceasta, se pregătește pentru licență. Are o lucrare destul de complicată, al cărei cordonator științific este prof. Stelian Borz: „Utilizarea algoritmilor inteligenți pentru extragerea automata din fișiere video a unor informații relevante pentru operațiile de colectare a lemnului cu tractoare”.

După licență, va face un master, tot în domeniul exploatării forestiere și tot la Brașov. După licență, își caută de lucru și speră să își găsească, într-o firmă de exploatare forestieră. Fiind șef de promoție, deducem că nu va fi greu și că, în mod normal, orice firmă și l-ar dori. O ocazie ar putea fi chiar pe 9 mai, când în Aula Universității „Transilvania” din Brașov are loc evenimentul anual „Absolvenți în Fața Companiilor”. Tinerii vor avea oportunitatea să stea de vorbă cu reprezentanții mediului de afaceri, să se prezinte și să-și găsească un loc de muncă. Andrei va participa cu siguranță, pentru că e dornic să înceapă.

L-am rugat să ne spună trei motive pentru care l-ar angaja o firmă de exploatare forestieră. Iată ce a răspuns: 1. Experienta în domeniul silviculturii, liceu+facultate. 2. Sunt punctual și serios, altfel nu ajungeam șef de promoție. 3. Sunt pasionat de utilajele forestiere (am și elaborat o prezentare despre harvesterul Ponsse Scorpion la o materie din anii trecuți). Mă pasionează și Autocad-ul de exemplu, și proiectarea. Dar, desigur, nu evit nici ieșirile în teren, cumva sa existe un echilibru între cele două”.

„Nu se poate să ai păduri sănătoase fără intervenția omului”

Andrei se vede peste 10 ani trăind tot în Brașov, alături de Natalia, prietena lui, studentă la Construcții. „Mi-am dat seama cât de mult contează să ai persoane care cred în tine”, spune el. Mai ales într-un domeniu aflat în atenția publică, așa cum este cel al exploatării forestiere.

„Oamenii nu înțeleg că nu se poate să ai păduri sănătoase fără intervenție umană. E spre binele pădurii să o îngrijești. Altfel, se usucă, mor, arborii se îmbolnăvesc unii de la alții și scapi lucrurile de sub control. Nu te mai poți bucura nici de biodiversitate, nici de nimic. Așa cum se întâmplă cu urșii. Este depășit cu foarte mult numărul lor, trebuie să se ia măsuri pentru salvarea speciei, pentru că altfel se deteriorează genetic. Din păcate, mass media publică articole de tip fake news, nu sunt pregătiți, nu discută cu specialiști, iar cei din ONG-uri au propriile lor agende, majoritatea. Ocupă spațiul public,  influențează percepția publică. Eu, personal, nu sunt pasionat de presă și de mediul online. Pe mine mă interesează tehnologia lemnului, mă preocupă cum să facem să lucrăm în pădure fără să aducem prejudicii solului și arborilor. Avem nevoie de utilaje moderne pentru exploatare, iar pentru acest lucru e nevoie ca statul să sprijine firmele, așa cum sunt sprijinite în alte domenii, cu finanțări și programe de investiții. Sper să ajungem acolo”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi