Șeful de promoție de la Silvicultură Brașov: „Generația mea va schimba imaginea sectorului”

2
8379

Acum câteva zile, Universitatea Transilvania din Brașov organiza un eveniment foarte frumos: Gala șefilor de promoție. Printre ei, și Vasile-Alexandru Peter, cel mai bun student de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. Un maramureșean care a fost șef de promoție și în liceu, adică la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud. Un băiat cu totul special. Spune că el și colegii lui de generație vor „schimba” fața sistemului și îi vor reda locul binemeritat în ochii publicului larg.

Decanul de la Silvicultură a vorbit foarte frumos despre Vasy. Și despre faptul că acesta urmează să se înscrie și la master tot la Brașov. Are mai multe posibilități, dar prioritar pentru el este acum să își găsească un loc de muncă.

„Vasy a fost mereu un elev bun. Un copil cuminte, foarte serios, cu gândire profundă”, a declarat, pentru forestmania.ro, directorul liceului „Transilvania”, inginerul silvic Cristian Cosma, cel care l-a urmărit crescând și evoluând de la 14 ani… „Când am văzut că e șef de promoție, am sunat pe toată lumea! Am spus și la primar, și la toți. Vă dați seama ce mândrie e pentru noi! Am să pun o fotografie cu el în liceu, la vedere, astfel încât să fie un exemplu pentru ceilalți”, ne-a mai spus Cosma, bucuros.

De unde pasiunea pentru pădure?

Vasy e din comuna Săcel, Maramureș. O localitate cu tradiție în olărit, în micul artizanat din lemn, cu oameni gospodari… Dar nimeni din familia lui nu lucrează în domeniu. Pasiunea pentru pădure și natură o are de mic.

Părinții săi muncesc în Italia. Tatăl a plecat pe când Vasy avea doar 6 ani, la munci agricole. Acum câțiva ani, a plecat și mama lui.

„Am fost și eu acolo, la muncă. După ce am împlinit 18 ani am mers în fiecare vară. Mami și tati lucrează în livezi de pomi fructiferi. Pentru că trebuie bani… Și acasă, și aici, la Brașov. Nu e ușor să stai într-un oraș ca Brașovul”, povestește Vasy, pentru forestmania.ro. Ce-i drept, e diferență mare între micuța comună Săcel, cu nici 3.500 de locuitori, și Brașovul cel cosmopolit.

„Pasiunea pentru pădure o am de când mă știu. Pur și simplu mă simt altfel când sunt în natură”, ne spune Vasy. Acele plimbări de copil, drumețiile, acea stare bună pe care o avea sub umbra coroanelor și lângă sunetul de izvor l-au făcut să observe atent arborii și lumea lor… Și l-au determinat să studieze mai îndeaproape tot ce înseamnă pădure. Ani mai târziu, iată-l, cel mai bun. Și cu un obiectiv: să lucreze la amenajamentele silvice. Baza gestionării pădurii.

L-am întrebat care a fost materia lui preferată în facultate.

„E greu sa alegi o materie preferată când întreg domeniul te pasionează. Dar, cu toate acestea, ar exista două materii care m-au atras mai mult și anume Amenajarea pădurilor și Silvicultura, în special conceptul de silvicultura apropiată de natură”, ne spune el.

A absolvit facultatea într-un moment în care toată lumea vorbește despre păduri. Și cei care se pricep, și restul. Este presiune pe sector și multe voci vorbesc despre biodiversitate, habitate… Dar și despre utilizarea lemnului, resursă regenerabilă, în cât mai multe industrii. Un paradox al vremurilor noastre: nu tăiați păduri că „rămânem fără oxigen”, dar „nu mai folosiți beton în construcții, că va crește nivelul emisiilor de carbon”…

„Lemnul a fost și va fi o resursă la care omul nu poate renunța. Cu atât mai mult, susțin înlocuirea multor produse din plastic cu produse din lemn, acesta fiind biodegradabil. Iar în privința lemnului de foc, renunțarea la acesta este aproape imposibilă, ținând cont că mai mult de jumătate din țară se încălzește cu lemn”, spune Vasy Peter.

Cel mai bun într-un domeniu blamat…

Anii de facultate i-au plăcut tânărului nostru. Spune că a legat prietenii pe viață. Gândul lui e să se întoarcă la un moment dat acasă. Pentru că oriunde ar fi, Maramureș rămâne „acasă”. Până atunci, însă, are treabă!

„Dacă mă va ajuta Dumnezeu, voi lucra fie într-un ocol, fie la ICAS… Vreau să fac muncă de teren, nu mă dau înapoi nici de la munca de birou. Nu știi ce te așteaptă când dai cu ochii de realitate, după ani de studiu și de teorie. Știu însă că vreau să schimb fața sectorului, pentru că e un sector blamat. Acum venim noi, o generație tânără, care suntem conectați la mediul online. Sunt prea multe știri false, prea multe ONG-uri care induc în eroare opinia publică cu informații nereale despre ce se întâmplă în domeniul silvic și forestier. Noi putem să intervenim și, cu timpul, ne vor lua în serios. Toți colegii mei gândesc așa: că noi trebuie să schimbăm fața sectorului. Și când îți dorești ceva cu adevărat, reușești”, ne-a mai mărturisit șeful de promoție.

2 COMENTARII

  1. Aveți un obiectiv frumos, ca generația D-voastră, să schimbe imaginea sectorului. Veți reuși, NUMAI dacă se va SCHIMBA și generația de POLITICIENI !

  2. Sincere felicitări pentru realizările frumoase de până acum si mult succes in continuare. Mulțumesc ca duci cu mândrie înainte renumele școlii silvice din Năsăud, cât și a silviculturii românești. Fie ca toate visele sa ți se-mplinească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!