Silvicultura viitorului în Bavaria: specii mixte și însămânțări cu drona

0
928

„Toate lucrurile bune vin de sus”, spun silvicultorii din Bavaria, care testează în această perioadă metode noi de împăduriri, după ce gândacul de scoarță le-a decimat pădurile din nordul regiunii. Una dintre metode se face cu ajutorul celor de la SkySeed, un start up care a dat lovitura propunând însămânțarea din dronă.

Pădurile din Germania sunt teribil de afectate de gândacul de scoarță. Nu mai puțin de 1,7 milioane de metri cubi de lemn au fost recoltate în ultimii doi ani dintr-o pădure de molid din nordul Bavariei.

Ministrul Pădurilor din regiune, Michaela Kaniber, a vizitat recent locurile. În urmă cu doi ani, ea a susținut ca proprietarii de păduri să primească sprijin financiar. Ce-i drept, pentru a proteja pădurile învecinate, proprietarii de fond forestier afectat au fost nevoiți să exploateze masa lemnoasă. Așa că după tăierile la ras, e nevoie de noi păduri în Fraconia Superioară.

Kaniber a spus clar că ecosistemul nu se va recupera numai cu bani… Chiar dacă viitorul lor proiect „The New Franconian Forest” prevede din nou alocări mari de finanțare. Ceea ce este important, însă, este modul în care banii sunt utilizați. Ministrul a lăudat eforturile proprietarilor de păduri de a scoate lemnul infestat.

„Dacă continuăm să reușim să încetinim gândacul de scoarță, vom câștiga timp”, a spus ea. Timp necesar pentru a transforma Pădurea Franconiană într-o pădure mixtă tolerantă la climă.

Cert este că molidul nu mai este specie prioritară.

 „Noua Pădure Franconiană va avea o cu totul altă față decât cea veche. Una mult mai colorată și diversă”, a anunțat ministrul Pădurilor.

Acum câțiva ani, în pădure erau un molid lângă celălalt. Până a apărut gândacul și a stricat totul. 

În timpul unui tur organizat de experții de la Institutul de Stat pentru Silvicultură, aceștia au explicat ce ar trebui să crească în zonă: de la mesteacăn la larice, fag și brad argintiu. În plus, tisă, brazi de coastă, tei și cireș sălbatic.

Conform studiilor, și stejarii și fagii sunt potriviti pentru Pădurea Franconiană. „Sunt Rolls Royce-ul tuturor speciilor de arbori. Și se simt de minune în spații deschise și cu secetă”, spun experții. 

Și bradul argintiu e văzut ca o specie ce poate avea viitor. Sau mai bine zis o renaștere: 70 la sută din Pădurea Franconiei a fost cândva de brad argintiu. „Între timp, ei reprezintă doar două procente în toată Bavaria”, spun silvicultorii nemți. Cu toate acestea, experții au mai precizat că fiecare proprietar de pădure trebuie să meargă „pe drumul său” când vine vorba de reîmpădurire. Cumva, poate decide și singur ce să planteze, ei doar oferă consultanță de specialitate.

La fața locului se desfășoară și alte cercetări științifice. Potrivit ministrului de stat Kaniber, Universitatea de Științe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf este implicată într-un proiect de cercetare privind managementul apei. Profesorul Axel Göttlein de la Universitatea Tehnică din München a prezentat o altă abordare. Împreună cu start-up-ul „Skyseed” se lucrează la însămânțarea cu drona. În acest fel, o nouă pădure poate fi asigurată, în special pe pante abrupte sau în zone greu accesibile. Se folosește un „amestec special de urgență”, care conține, de exemplu, semințe de larice, mesteacăn argintiu sau scoruș.

Fără arbori, dispar si mineralele din sol, de aceea avem nevoie ca pădurile să crească din nou, explică specialiștii.

Cunoștințele care se vor dobândi aici în următorii câțiva ani ar trebui să fie utile în toată regiunea, deoarece ceea ce se întâmplă astăzi în Pădurea Franconiană va afecta mâine și alte regiuni din Bavaria, a spus Peter Pröbstle, șeful Institutul de Stat pentru Silvicultură și Silvicultură.

Viitorul proiect „The New Franconian Forest”, pe care ministrul Pădurilor Michaela Kaniber l-a prezentat recent, se bazează pe patru piloni. Pe lângă dezvoltarea de noi concepte de împădurire și extinderea cercetării științifice, ar trebui să existe și mai mult sprijin financiar și posturi suplimentare de personal în Franconia Superioară. Șapte pădurari raionali nou angajați și-au început deja munca. În plus, vor fi create noi locuri de muncă în direcțiile silvice  pentru o procesare mai rapidă a subvențiilor. „Și creștem subvenția pentru repararea drumurilor forestiere avariate la 90 la sută din costuri. Pentru că reîmpădurirea rapidă necesită drumuri forestiere circulabile”, a promis Kaniber. 

SkySeed: un hectar în 20 de minute

Echipa care a create SkySeed – plantarea de arbori din aer – reușește să însămânțeze un hectar în 20 de minute.

Drona e prevăzută cu un container, iar un mecanism lasă să cadă semințele datorită unui microcip reglat la viteza de zbor. Senzorii scanează pământul și împiedică semințele să aterizeze pe stânci sau în cioate.

Sămânța este acoperită cu un fel de husă, un amestec de materiale organice pe care dezvoltatorii doresc să-l breveteze. „Husa” este concepută pentru a reține umiditatea, pentru a facilita absorbția nutrienților și pentru a ține păsările și șoarecii departe. „Noi facem ceea ce face natura. Doar că mai țintit”, spun cei de la SkySeed.

În timpul fazei de testare, echipa a descoperit că semințele cu husă au germinat și au crescut mult mai bine decât semințele goale. Anul acesta vor să accepte primele comenzi comerciale, de la proprietarii de păduri privați sau regiile silvice publice. 

Sursa: np-coburg.de, skyseed.eco

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!