O companie de dresaj canin din Suedia și-a diversificat oferta: antrenează câini care să depisteze din timp gândacul de scoarță, astfel încât molidul să nu fie afectat complet sau, mai grav, boala să nu se extindă la toată pădurea. Oferta a fost prezentată și în cadrul târgului international Elmia Wood, desfășurat între 2 și 4 iunie la Jönköping, în Suedia.
SnifferDogs se bazează pe abilitățile naturale ale câinilor pentru a localiza arborii infestați cu gândaci de scoarță. Ei antrenează câini de căutare care să recunoască semnalele olfactive ale insectei.
Din câte se pare, este o modalitate foarte eficientă de a localiza molizii recent atacați. Lucru confirmat în urma testelor de teren efectuate în colaborare cu Universitatea Suedeză de Științe Agricole și Agenția Silvică Suedeză.
Spre deosebire de oameni, un câine caută zone mari mult mai repede. Câinii pot detecta și localiza un molid nou atacat până la o distanță de 100 de metri și, de asemenea, pot detecta arborii infestați chiar de la începutul infestării. Deci molizi aparent perfect sănătoși.
În spatele companiei SnifferDogs se află Annette Johansson, care lucrează în prezent cu cei trei câini ai săi: un Malinois belgian, un ciobănesc olandez și o rasă mixtă între ciobănesc german și Malinois belgian. Printre clienții SnifferDogs se numără consiliile județene, proprietari privați de păduri și companii forestiere.
Gândaci căutați și cu drona
Localizarea și îndepărtarea arborilor infestați cât mai curând posibil este crucială pentru a preveni răspândirea bolii în pădurile de molizi.
Compania Global Forester, cu sediul în Linköping, a pariat pe aplicarea tehnologiei pentru a simplifica planificarea și monitorizarea zonelor forestiere. A dezvoltat un program cu drone care facilitează inventarierea daunelor pentru cei care au nevoie (și, de asemenea, să planifice parcele, să creeze planuri de management forestier sau să efectueze inspecții post-recoltare). Aplicația utilizată împreună cu o dronă creează automat o ortofotografie rapidă, de înaltă rezoluție, a unei zone de pădure. Drona zboară la o altitudine de 110 metri și poate fi condusă cu ușurință pe terenuri inaccesibile.
Potrivit Global Forester, un hectar poate fi acoperit în 10 până la 15 secunde. „Particularitatea soluției noastre este că este foarte rapidă. Într-o singură zi, puteți inspecta 1.000 de hectare de pădure pentru a observa, printre altele, pagubele făcute de gândacul de scoarță”, spune Claes Åhlin, dezvoltator la Global Forester. Imaginile dronei, care sunt transmise wireless și direct de la dronă la un iPad, pot ajuta la detectarea individuală a arborilor afectați și deteriorați care trebuie tăiați.