Spectaculos! Frumusețea lemnului, pusă în valoare de Tehnicas la Centrul Reformat din Timișoara

0
1762

Una dintre cele mai impunătoare și sofisticate clădiri din țară, Centrul Reformat din Timișoara „Noul Mileniu”, se anunță a fi o capodoperă a arhitecturii și a structurilor pe bază de lemn. Firma Tehnicas din Timiș e responsabilă de această parte și, cu sprijinul softului Cadwork, realizează unele dintre cele mai complexe lucrări în lemn din România și, probabil, din Europa.

Centru Reformat Noul Mileniu din Timisoara este un proiect realizat de arhitectul maghiar Imre Makovecz, părintele arhitecturii organice. Biserica este compusă din două aripi, trei cupole şi două turnuri.

„Tehnicas este partener în acest proiect din anul 2019 si suntem responsabili pentru ingineria lemnului, producția, logistica și ansamblarea întregii suprafețe din lemn. Estetica a jucat un rol important în acest proiect, lucru ce a permis lemnului nostru să își arate versabilitatea, calitatea și frumusețea. A fost proiectat cu atenție deosebită la toate detaliile. Din punct de vedere structural, ceea ce este interesant la acest proiect este faptul că fiecare grindă are o altă formă, iar structura cupolelor este realizată din arce”, a explicat pentru forestmania.ro reprezentatul firmei Tehnicas.

Detalii tehnice

Cei de la Tehnicas ne-au oferit și detaliile tehnice ale proiectului. „Întregul complex cuprinde mai multe corpuri: Corpul A, Corpul B, Corpul D, iar corpul C este în progres atât la partea de proiectare a lemnului, cât și la partea de execuție.

Corpul A cuprinde o cupolă și un opeion, cu dimensiunile de:

  • Înălțimea 23 de metri
  • Lățime 22m / lungime 33m
  • Cantitatea de lemn – 125 mc

Corpul B cuprinde cele 2 turnuri, cu o înălțime de 13 m și baza de 2 m, cantitatea de lemn pentru cele 2 turnuri fiind de 7,5 mc.

Corpul D este format din cupola interioară + cupola exterioară și opeion cu dimensiunile de:

  • înălțimea – 11,6 m
  • lungime 15 m / lățime 17 m
  • cantitate de lemn  – 17,5 mc

Corpul C este alcătuit din cupola interioară cu înălțimea de 13,6 m, diametru de 14,5 m și cupola exterioară, care are o înălțime de 13 m iar lățimea este de 20m/20m în care se regăsesc 5 lucarne”.

Fonduri europene și maghiare

Pe 16 decembrie 2019, la 20 de ani de la punerea pietrei de temelie, o parte a Centrului – biserica – a fost inaugurată cu fast, în prezența multor oficiali și timișoreni. Trebuie spus că la construcţia Centrului Reformat din cartierul timișorean Fabric a contribuit masiv, cu finanțare, Guvernul Ungariei, care a alocat milioane de euro pentru terminarea lucrărilor. Prin urmare, la festivitatea de inaugurare au fost prezenți numeroși membri ai Guvernului maghiar. Pe lânga banii de la Budapesta, proiectul a beneficiat de finanțări din fonduri europene.

Clădirea a fost proiectată ca un centru cultural şi ecumenic, fiind compus din două aripi (spaţii comunitare, săli de expoziţie, săli de şedinţe, camere de oaspeţi, Consulatul Onorific al Ungariei etc.), biserica centrală, o sală de concerte camerale şi un centru de conferinţe, cu bibliotecă şi un restaurant cu specific unguresc, ce va fi amenajat în subsol.

„Lemnul care sună cel mai frumos este cel călit în furtună“  

Cum spuneam, la inagurarea bisericii Complexului au participat mai mulţi reprezenţi ai Guvernului maghiar. Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului l-a evocat în discursul său festiv pe marele lutier Stradivari.   

„Stradivari a considerat că lemnul care sună cel mai frumos este cel care a fost călit în furtună, de aceea a căutat asemenea lemne pentru instrumentele sale. Maghiarii au fost căliţi şi ei de loviturile soartei secolele trecute, de aceea sunt capabili să creeze opere ca biserica inaugurată astăzi. Guvernul ungar a sprijinit şi până acum lucrările şi va acorda orice ajutor posibil pentru construirea clădirilor neterminate încă”, a spus la acea dată Árpád János Potápi, citat de adevarul.ro.

Tehnicas: lemnul înseamnă viitor

Revenind la structura din lemn, trebuie spus că firma Tehnicas are sediul în județul Timiș și a derulat până acum zeci de proiecte în cate „vedeta” a fost lemnul. De altfel, sloganul lor este „lemnul înseamnă viitor” (Wood is future). Oferta Tehnicas cuprinde, pe lângă produse ca lemnul masiv și lamelat încleiat, și ingineria necesară sau consultanță celor care au deja un proiect.

„Pentru că structurile realizate din lemn lamelat încleiat se bucură de o popularitate crescândă, iar posibilitățile de modelare oferite sunt practic nelimitate, noi putem livra grinzi arcuite, grinzi bumerang cu pantă simplă sau dublă și grinzi zăbrelite. Ne adresăm totodată și celor cu idei îndrăznețe și libertate arhitecturală, realizând elemente speciale cu o lungime de până la 36 de metri”, se arată pe site-ul Tehnicas.

Sursa: Tehnicas.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!