Uneltele de tâmplărie conțin în ele sensibilitățile estetice și atenția la detalii caracteristice poporului japonez, cunoscut ca fiind o națiune de „monozukuri”, adică cei ce stăpânesc arta și știința de a produce lucruri. De aceea, este firesc ca în Japonia să existe un muzeu dedicat uneltelor de tâmplărie.
Muzeul „Takenaka” a fost deschis în 1984 în Nakayamate, Kobe, ca singurul muzeu de unelte de tâmplărie din Japonia. Obiectivul a fost de a colecta și conserva astfel de unelte care dispar, de a le privi ca pe o moștenire culturală și de a le transmite generației următoare prin ateliere și expozitii.
Peste 35.000 de piese au fost colectate până acum.
„Am fost implicați nu numai în conservarea instrumentelor remarcabile din trecut, ci și în organizarea de diverse evenimente, cum ar fi expoziții, prelegeri, seminarii, cursuri în afara muzeului și ateliere, pentru a transmite abilitățile, înțelepciunea și spiritul oamenilor care le-au folosit cu măiestrie”, spun curatorii muzeului.
Elemente principale de colecție (din ianuarie 2020)
Instrumente de tâmplărie – 18.270
Documente istorice și de referință – 9.357
Instrumente de tăiere și tăiere lemne – 481
Material audio și visual – 857
Instrumente de fierărie – 777
Replici și specimen – 1.280
Alte instrumente – 4.422.
Muzeul este construit la două treimi sub pământ pentru a minimiza impactul vizual asupra împrejurimilor. Primul etaj pare aproape transparent, construit din materiale naturale și printr-o utilizare pricepută a tehnicilor tradiționale de tâmplărie.
Exponatele pot fi admirate la cele două etaje subterane. Profitând de ghidul audio multilingv gratuit și frumos povestit, vizitatorii pot naviga prin șapte secțiuni tematice, inclusiv expoziții de unelte atât tradiționale, cât și moderne, diferite tehnici de tâmplărie și restaurarea minuțioasă a celei mai vechi structuri din lemn din lume, Pagoda-templu Horyu-ji.
Poate cea mai mare încântare a Muzeului Takenaka este felul în care totul este conceput pentru a fi atins: vizitatorii sunt încurajați să simtă netezimea topoarelor din piatră conservată, textura și forma diferitelor tipuri de așchii de lemn. Este ușor să te pierzi în mirosul diferitelor tipuri de lemn și în dezasamblarea și reasamblarea fără sfârșit a îmbinărilor din lemn care se țin strâns cu nimic altceva decât tâmplărie atentă.
Muzeul organizează frecvent ateliere, de la ascuțirea lamelor până la fabricarea bețișoarelor, la care publicul poate participa prin achiziționarea unui bilet de la recepție.
Muzeul Takenaka este mult mai mult decât o colecție impresionantă de unelte de tâmplărie. Este un loc unde poți învăța despre istorie și artă: un loc pentru a te mira de ingeniozitatea umană și de dexteritatea mâinilor.
Sursa: japantravel.com, dougukan.jp