Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) și Oficiul Național pentru Silvicultură (ONF), ambele din Franța, au studiat timp de 30 de ani populațiile de stejar din toată Europa pentru a vedea perspectiva adaptării stejarului la schimbările climatice. Concluzia? Stejarii care prezintă cel mai bun compromis între supraviețuire, creștere, adaptare la variațiile climatice și forma arborelui provin din regiuni cu o lungă tradiție de silvică, din regiuni unde arborii au fost selectați prin acțiunea omului, de-a lungul mai multor generații. Cu alte cuvinte, non-intervenția nu e chiar atât de benefică, pentru că, dacă ar fi fost așa, rezultatul ne-ar fi arătat că arborii din pădurile virgine ar face față mai bine schimbărilor climatice.
Studiul, desfășurat în patru locuri experimentale, a fost realizat folosind o colecție de 110 populații de stejar din Franța (70 de populații) și Europa (40 de populații).
Cele două organizații au identificat 34 de populații de stejari ale căror combinații de caracteristici ar putea constitui surse interesante de semințe în perspectiva adaptării acestei specii la schimbările climatice.
„Obiectivul a fost identificarea celor mai bune surse de semințe pentru plantarea de stejari capabili să se adapteze la evoluțiile climatice viitoare”, indică INRAE și ONF într-un comunicat comun de presă.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „Annals of forest science”, un jurnal dedicat cercetării multidisciplinare privind pădurile și lemnul într-o lume în schimbare.
Sursa: leboisinternational.com