DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

SUA: Volatilitatea prețurilor la cherestea, la un nivel nemaivăzut de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Recomandate

Prețul lemnului ca materie primă pentru construcții este mai imprevizibil astăzi decât a fost la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, se arată într-o analiză a lbmjorunal.com. „Și asta ar trebui să-i îngrijoreze pe cumpărătorii de case și pe chiriași”, spun cei de la Asociația Națională a Agenților Imobiliari din Statele Unite ale Americii.

O analiză recentă a Asociației Naționale a Constructorilor de Case din SUA arată că toate costurile materialelor de construcție au crescut cu 1,5% în decembrie. A fost o creștere globală, determinată în mare parte de creșterea costului la cherestea. De exemplu, prețul la cheresteaua de rășinoase a crescut cu aproape 45% din septembrie, conform datelor guvernului federal. Alte date sugerează că fabricile de prelucrare a lemnului au triplat, din august 2021, prețul perceput constructorilor.

Creșterea prețurilor este o problemă, dar volatilitatea este alta. Pe parcursul pandemiei, prețurile lemnului au fluctuat dramatic. Între 1947 și 2019, variația lunară a prețului cherestea de rășinoase a fost în medie de 0,3%. Din ianuarie 2020, însă, a fost în medie 12%.

Nu numai că este cea mai mare modificare medie lunară pe o perioadă de doi ani de când aceste date au început să fie culese, dar este de aproape trei ori recordul precedent, potrivit raportului.

Această volatilitate produce efecte de undă pe toată piața imobiliară – o piață care se confruntă în prezent cu probleme din cauza nivelului extrem de redus de case de vânzare disponibile pe piață.

„Când introduceți volatilitatea costurilor pe care o vedeți la produsele majore, cum ar fi cheresteaua, este mult mai dificil pentru constructori să-și extindă nivelul de construcție a caselor, ceea ce reduce stocul disponibil pe piață”, a spus Robert Dietz, economist șef la Asociația Națională a Constructorilor de Case.

În total, 90% dintre casele unifamiliale construite în această țară sunt cu structură de lemn, a spus Dietz. Comparativ, doar 9% au cadru din beton, în timp ce restul sunt din oțel.

„Ritmul în care funcționează industria de prelucrare a lemnului determină ritmul și prețul în construcția de case unifamiliale”, a spus Dietz.

În sensul cel mai direct, volatilitatea prețurilor la cherestea a contribuit la creșterea costului caselor nou-construite. Prețul mediu al acestor case a crescut cu 19%.

„Costurile mai mari pentru cherestea și alte materiale de construcții sunt adesea transferate către cumpărător sub forma unor prețuri mai mari la casele noi”, a declarat Odeta Kushi, economist-șef adjunct la First American Financial Corp. „Provocarea pentru constructori este modul în care fac față la costurile mai mari ale materialelor, menținând în același timp prețurile caselor noi la îndemâna cumpărătorilor, în special într-un mediu cu rate în creștere.”

Incertitudinea în prețul materialelor are cel mai negativ efect asupra locuințelor de bază, a spus Dietz, deoarece acești cumpărători sunt mai sensibili la preț.

Și, într-o anumită măsură, volatilitatea ar putea influența constructorii spre construirea de case „superioare”, deoarece costurile suplimentare sunt absorbite mai ușor.

Desigur, lemnul nu este folosit doar pentru a construi case unifamiliale. De asemenea, este folosită pentru a remodela casele existente și pentru a încadra apartamente individuale în clădiri multifamiliale. Așadar, în măsura în care aceste activități sunt mai lente sau mai scumpe din cauza disponibilității și prețului lemnului, vor exista efecte și pe piața de închiriere.

Caracteristica definitorie a pieței imobiliare de astăzi, fie că sunteți un cumpărător de locuințe sau un chiriaș, este că este greu să găsiți opțiuni la prețuri accesibile. Este o reflectare a cât de insuficientă este piața imobiliară. Conform Realtor.com, SUA are un deficit de aproximativ 5,2 milioane de locuințe.

„Cei care vor o casă nouă trebuie să fie pregătiți să aștepte și, având în vedere volatilitatea prețurilor și alte provocări care contribuie la întârzieri, așteptarea va fi probabil mai lungă decât de obicei”, a mai spus Hale.

Sursa: lbmjournal.com

Foto: pxhere.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi