DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

3.4 C
București
1.3 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-0.3 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
1.2 C
Bistrița
2.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Suedezii cercetează bioelectricitatea: energie produsă prin uscarea lemnului

Recomandate

Inginerii din Suedia au descoperit un nou mod de recoltare a energiei electrice: o tehnologie ce valorifică procesele naturale care au loc în timpul uscării lemnului.

Realizată de nanoingineri de la KTH Royal Institute of Technology, cercetarea se concentrează pe succesiunea evenimentelor care se au loc în timpul uscării lemnului.

„Îi putem spune transpirație și are loc în toate plantele, pe măsură ce apa trece prin ele și apoi se evaporă. În acest timp sunt produse cantități mici de bioelectricitate”, arată studiul.

Eforturile anterioare de a capta și utiliza această energie electrică au fost împiedicate de densitatea scăzută, dar autorii cred că au rezolvat acest lucru prin reproiectarea pereților celulari ai lemnului. Cu un tratament nou, echipa a reușit să creeze versiuni foarte poroase, cu permeabilitate mai mare a peretelui celular.

Acest lucru are ca rezultat o încărcare mai mare la suprafață și un transport de apă ce îi îmbunătățește capacitatea de a genera electricitate. Și a putut fi îmbunătățit prin reglarea fină a nivelurilor de pH ale lemnului.

„Am comparat structura poroasă a lemnului obișnuit cu materialul pe care l-am îmbunătățit în ceea ce privește suprafața, porozitatea, încărcarea suprafeței și transportul apei”, a spus Yuanyuan Li, cercetător principal. „Măsurătorile noastre au arătat că generarea de energie electrică este de 10 ori mai mare decât în cazul lemnului neprelucrat”.

În forma sa actuală, lemnul prelucrat poate furniza 1 volt și o putere de 1,35 microwați pe centimetru pătrat. Este capabil să funcționeze la acest nivel timp de la două până la trei ore și să suporte 10 cicluri de apă înainte ca performanța să înceapă să scadă. Este nevoie de mai multă muncă pentru ca tehnologia să găsească cu adevărat o utilizare practică, dar oamenii de știință sunt încântați de potențialul acesti descoperiri.

„În acest moment, putem rula dispozitive mici, cum ar fi o lampă LED sau un calculator”, spune Li. „Dacă am vrea să alimentam un laptop, am avea nevoie de aproximativ un metru pătrat de lemn gros de aproximativ un centimetru și aproximativ 2 litri de apă. Pentru o gospodărie normală am avea nevoie de mult mai mult material și apă, așa că este nevoie de mai multe cercetări.”

Studiul a fost publicat în revista Advanced Functional Materials.

Sursa: newatlas.com

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant. Sunt o mulțime de procese naturale ce generează energie, problema e de rentabilitate. Care se traduce prin raportul energie produsă / energie consumată. Sa fie rentabil, raportul trebuie sa fie mai mare de 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi