O specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, Cotoneaster, este o „super-plantă” care ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat, spun experții în horticultură. Cotoneaster se găsește și la noi, numele popular fiind și „bârcoace”. Un nume folosit rar, ce-i drept.
Oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură (RHS) au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării, comparând diferite tipuri de arbuști precum cotoneaster, păducel și tuia gigantică. În doar șapte zile, un tufiș absoarbe poluarea produsă de o mașină în timpul deplasării de 800 kilometri.
Originar din țări precum China, Thailanda si Myanmar, Cotoneaster este un arbust care produce fructe albe sau roz primăvara și vara și mov sau roșii toamna și iarna. Caracteristicile care îl fac un „filtru” pentru poluare eficient sunt frunzișul dens și frunzele cu textura aspră, acoperite cu perișori, ceea ce îl transformă într-un fel de magnet pentru particulele în suspensie. Sigur că aceste trăsături pot fi întâlnite și la alte plante.
Plante pentru atenuarea problemelor de mediu
Studiul referitor la Cotoneaster face parte dintr-un proiect în desfășurare al Societății Regale de Horticultură, al cărui obiectiv este identificarea unor „super plante” care să contribuie la atenuarea impactului problemelor de mediu cu care ne confruntăm în prezent. Documentul a fost publicat în jurnalul „Environments”.
În cadrul acestui proiect, cercetatorii au mai descoperit că, dintre plantele care pot crește pe clădiri, iedera ajută cel mai mult la răcirea acestora, iar plante precum păducelul si cele din genul Ligustrum pot contribui la reducerea impactului inundațiilor.
În ultimii 10 ani, oamenii de știință au intensificat cercetările pentru a găsi soluții care să faciliteze problemele de mediu, cum ar fi poluarea aerului, valurile de căldură și inundațiile localizate, pentru a amplifica impactul pozitiv al grădinilor și spațiilor verzi asupra mediului.
Se găsesc și la noi mai multe tipuri de Cotoneaster
Pepinierele din România au Cotoneaster, pentru cei care vor să își înfrumusețeze grădinile sau iată, să diminueze poluarea. La Pepiniera Salcea, de exemplu, din cadrul Direcției Silvice Suceava, există nu mai puțin de 12 tipuri de Cotoneaster, cum ar fi Coral Beauty, Horizontalis sau Major.
Cotoneaster Horizontalis este extrem de atractiv prin port, formă, frunziș și flori. Acesta înflorește în perioada mai-iunie, după care florile sunt urmate de fructe mici, de culoare roșu intens.
Plantarea are loc primăvara, sau toamna, în locuri însorite sau umbrite parțial. Solul ideal pentru cultivarea plantelor ornamentale este cel fertil, cu un bun sistem de drenare. Este ideal ca irigarea să fie constantă, dar moderată lăsând substratul să se usuce între intervalele de udare. Pentru fertilizare, se recomandă îngrășămintele universale pentru flori, administrate primăvara-vara. Avantajele soiului: poate fi plantat atât în ghivece, cât și în teren deschis; este rezistent la boli și dăunători; tolerează temperaturile scăzute de până la -32°C.
Sursa: AICI
Studiul: AICI.
Doresc sa cumpăr și eu planta cu fructe rosii Cotoneaster pentru gradina mea mica. Cum ma puteți ajuta și când trebuie plantata.