Tabăra de dulgherie de la Bisoca: tineri din toată țara învață să lucreze lemnul

0
929

Un tânăr din București a avut ideea de a organiza tabere în care cei pasionați de meșteșugurile tradiționale să poată învăța noțiuni de bază, de la bătrâni cu experiență. A găsit un loc potrivit – Bisoca, Buzău – și primele patru tipuri de ateliere au fost organizate anul trecut. „Tabăra de studii tradiționale” se numește și atelierele au mers bine. Le-a reluat și în acest an și vrea să le transforme în tradiție. Vorbim despre prelucrarea și bătutul șindrilei, dulgherie (îmbinări de lemn), tencuieli de lut și de var și zidărie de piatră. Resurse locale.

De unde această idee? E foarte interesant!

Ciprian Baciu este inițiatorul proiectului și ideea i-a venit acum câțiva ani. Nu este, cum ne-am putea gândi, un antreprenor sau un meșter, ci masterand al Universității București în domeniul Studiilor religioase – Texte si Traditii. În particular, ține cursuri de limba sanscrită și filosofie indiană.

„Eu am studiat timp de doi ani în India limba sanscrită, la Universitatea Viśva-Bhāratī, înființată de marele poet Rabindranath Tagore cu banii de pe premiul Nobel. Acolo mi-a venit ideea înființării unei școli care să promoveze artele și tradițiile, o școală poziționată în mijlocul naturii, departe de oraș, inspirat fiind de modelul școlii lui Tagore”, a explicat el, pentru forestmania.ro.

Ce-i drept, tatăl poetului şi filosofului Rabindranath Tagore, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, a creat în 1901, în satul Bolpur din Bengal, un loc numit de el „Shantiniketan” (Sălaşul păcii), o şcoală menită să dea copiilor o educaţie liberă şi armonioasă, în mijlocul naturii. „Locul unde întreaga lume se întâlnește ca într-un cuib”, spunea el despre școală. Rabindranath Tagore a investit ulterior bani aici, extinzând domeniul în ceea ce știm azi drept Universitatea „Viśva-Bhāratī” (ceea ce s-ar traduce prin „Întreaga lume în comuniune cu India”), celebră în toată lumea.

Foto: Mahatma Ghandi și Rabindranath Tagore

Revenind la tabăra noastră de studii tradiționale de la Bisoca, ar trebui spus că nu este vorba de o afacere, ci de mai mult de atât. Toată povestea are o notă spirituală.

„Aceste ateliere promovează tehnicile de construcție tradiționale, cu materiale naturale (lemn, piatră, lut, var) și meșteșugul manual ca artă și ca formă de meditație activă (relaxantă). Ideea mi-a venit în India pentru că acolo artele și tradițiile sunt vii și sunt promovate”, ne-a mai spus el.

„Vin tineri din toată țara. Sunt oameni care vor să facă ceva cu mâna lor, mici construcții pe lângă casă. Lucrul cu lemnul relaxează”, explică Ciprian.

Cei care vin la tabăra de dulgherie plătesc 700 de lei și primesc 2 mese pe zi și lecțiile. Dar mai primesc ceva: relaxare, liniște, prieteni noi. Chestii care nu prea se pot cumpăra… Poți sta la cort, gratis, sau în satul Bisoca, la localnici. Contra unei donații modice. Este un proiect care implică astfel și comunitatea locală.

„Se lucrează doar cu unelte tradiționale, fără nimic electric. Înveți să faci îmbinări în lemn, sculpturi în lemn. Cei care vin, vin din pasiune, nu să își facă o meserie din asta sau să își deschidă atelier. Vin pentru relaxare, pentru meșteșug, pentru că le plac tradițiile, vin pentru că-și fac prieteni noi cu pasiuni comune”, ne mai spune inițiatorul taberei.

Nea Nicu, meșterul dulgher, nu a lucrat într-o fabrică de prelucrare a lemnului, ci la o uzină. Este de loc din Prahova. A avut din tinerețe atelier de tâmplărie acasă și a lucrat toată viața lui obiecte din lemn, inclusiv butoaie, roți, uși sau ferestre. Orice e nevoie la casa omului. O meserie care nu are secrete pentru el. Totul în stil tradițional, fără curent electric. Fierăstrău și o mulțime de dălți. Are în jur de 70 de ani, e un om tăcut, care vorbește fix cât trebuie.

Nea Petre, meșterul șindrilar, este din Vintileasca. Are 84 de ani și e printre ultimii specialiști din zonă.

Grupurile nu sunt mari, maxim 10 persoane. E greu să stai să explici la prea mulți. Nu e acel gen de afacere, bazat pe cantitate.

„E o satisfacție când ne trimit foștii cursanți fotografii cu ce au lucrat acasă, după cele învățate aici. Satisfacție pentru noi, dar mai ales pentru ei”, spune Ciprian Baciu.

Proiectul e la început, dar promite să se dezvolte. Între timp, au mutat o casă din lemn din Bucovina aici, la Bisoca. Au asamblat-o și tot meșteresc la ea. Ciprian vrea să creeze aici un loc special, în care accentul să fie pus pe natură, tradiții, meșteșug, artă. Un mic „sălaș al păcii” românesc.

Iată și câteva date despre tabără, postate de ei pa pagina de Facebook:

„Avem iarăși motiv de bucurie. Meșterul nea’ Nicu a decis să ne mai facă o vizită la finalul acestei luni, ocazie cu care ne-am decis să mai organizăm o dată atelierul de dulgherie. Așadar, te invităm și de această dată să iei parte la povestea noastră despre dulgherie și arta cioplirii lemnului. 

Ce vei învăța

  • Teorie despre tipurile de structuri de lemn și despre îmbinări;
  • Uneltele și calitatea meșteșugului
  • Realizarea unei structuri de lemn;
  • Sculptarea în lemn.

Dată și localizare

Cursul se va desfășura în perioada 27 – 31 iulie 2022. Vatra noastră este localizată în inima unei poieni, la marginea comunei Bisoca, în apropiere de primărie. (locația exactă aici: https://goo.gl/maps/yKvj4G8SjszJENcZ7)

Transport

Participanții la atelier sunt așteptați în a doua jumătate a zilei de miercuri, 27 iulie. Plecarea se va face duminică dimineață. (31 iulie). La locație se poate ajunge cu mașina personală, (ultima porțiune de 10-15km este mai dificilă, drum de țară, pietruit și denivelat pe alocuri) sau cu un microbuz, care circulă din Buzău (Autogara XXL) spre Bisoca de luni până vineri de la orele 15:30.

Cazare și masă

Cazarea va fi la cort. În zona de camping există duș și toaletă.
Cei care nu vor dori să stea la cort, există și posibilitatea de cazare (contra unei sume modice) la o familie primitoare din Bisoca.

Vor fi asigurate 2 mese/zi (prânzul și cina), mese pe care le vom lua la aceeași familie care ne pot oferi și locuri de cazare. (aflați la ~3km distanță de Vatră). Vatra este dotată cu frigider, unde puteți depozita alimentele perisabile, și aragaz cu butelie.

Înscriere

Persoanele care doresc să se înscrie sunt rugate să completeze formularul următor: https://forms.gle/mrbVpBgB5dntqsaH9
(Confirmarea înscrierii se va face prin e-mail sau telefon)

Contact

Pentru întrebări sau informații suplimentare:
Adresa de e-mail: vatradelaBisoca@gmail.com
Telefon: 0785 763 358 / 0733 146 812.

Sursa foto: Vatra de la Bisoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.