O impresionantă colecție din epoca daco-romană, cu peste 800 de piese, a plecat spre Spania și urmează a fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid.
Între prețioasele artefacte se numără și tăbliţele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior (Roșia Montană), datând din vremea împăraţilor romani Antoninus Pius (138-161) şi Marcus Aurelius (161-180)
Tăbliţele cerate sunt mici scândurele de lemn, unite câte două (diptice) sau câte trei (triptice), acoperite cu ceară de albine, pe care în antichitate se scriau diverse texte, mesaje, socoteli sau altceva.
Specialiștii au descifrat parțial textile de pe tăblițe. Unele conțineau contracte de arendă, tranzacții, chitanțe.
Exemplu: „Ulpius Valerius, neștiutor de carte, închiriază o groapă de aur, despre care zice că e a sa, lui Socratio Socrationes, de asemenea neștiutor de carte”.
Pe două dintre ele erau notate liste de bucate alcătuită de magister cinae, adică organizatorul unui banchet. Printre produse se numără „vin de rând” și „vin bun”.
Cele 835 de artefacte din colecţiile a 39 de muzee din România au plecat ieri spre Spania, pentru expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”.
„Este cea mai mare expoziţie organizată vreodată de statul român în afara graniţelor ţării. Cu cele peste 800 de exponate realizăm astfel un moment istoric şi din acest punct de vedere”, a declarat ieri ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. În timpul cât aceasta va fi deschisă, Muzeul Național de Istorie a României, va organiza o serie de manifestări culturale specifice legate de istoria României.
Detalii și sursa: Muzeul Național de Istorie a României