O delegaţie a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, condusă de ministrul Tánczos Barna va participa, de mâine, la Conferinţa anuală a ONU privind schimbările climatice, COP 27, ce se desfășoară în staţiunea egipteană Sharm El-Sheikh.
COP 27 a început duminică şi va încerca să răspundă la întrebarea cine şi cum va plăti tranziţia energetică şi daunele provocate de schimbările climatice.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că România va susține în Egipt „angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050”.
„Schimbările climatice reprezintă o realitate cotidiană, cu consecințe grave asupra sănătății umane, a naturii și a economiei. Limitarea lor este esențială pentru abordarea multora dintre crizele cu care ne confruntăm și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și viitoare. Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii! Este mesajul pe care l-am transmis astăzi în plenul Summitului implementării climatice din cadrul COP27. România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să îi înzestreze pe cetățeni, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a transmis șeful statului.
Într-un interviu acordat digi24.ro, ministrul Mediului a făcut câteva declarații despre participarea la Conferință:
„E bine de știut faptul că statele membre ale UE nu negociază singure la aceste evenimente globale. Atingerea țintelor, chiar dacă sunt stabilite și la nivel național, nu se pot realiza individual. România va susține poziția UE. Și țin să vă reamintesc că UE este liderul global al ambițiilor și în acest moment arată calea pentru reducerea impactului schimbărilor climatice. Totodată, arată modalitățile practice prin care putem să reducem emisiile de carbon și emisiile de gaze cu efect de seră, care generează aceste probleme de mediu.
Uniunea Europeană deja a luat câteva decizii radicale. Fiecare stat membru implementează deja acele strategii de decarbonizare: de reducere a folosiri cărbunelui în sectorul energetic de eliminare din trafic a mașinilor pe combustie internă din 2035. După acel moment doar mașinile electrice vor putea fi înmatriculate în Europa. Acest lucru va însemna treptat o eliminare a mașinilor pe combustie internă din Europa. Suntem (Europa – n.red.) purtătorul de drapel în această luptă împotriva schimbărilor climatice și așteptările Uniunii Europene și ale statelor membre sunt ca și ceilalți lideri mondiali să se alăture acestor demersuri și să considere vitală realizarea țintelor pe care le stabilim împreună la COP 27”.
Tánczos Barna a vorbit și despre păduri:
„Trebuie să găsim echilibrul când vorbim de tăierea pădurilor. O administrare corectă a pădurilor nu crește riscul de schimbări climatice, nu crește riscul de intensificare a efectelor, pentru că o pădure bine administrată poate să genereze și resursă regenerabilă pentru comunitatea locală, poate să asigure și un habitat pentru specii și poate să asigure și acea protecție de care avem nevoie în anumite zone la anumite specii. Motiv pentru care eu cred că România poate, prin noua strategie forestieră, să găsească acel echilibru prin care se va livra și lemn de bună calitate industriei de mobilă și industriei construcțiilor. Pentru că aceste procesări de lemn înseamnă, de fapt, sechestrare de carbon pentru încă câteva decenii. Un lemn folosit pentru o casă înseamnă sechestrare pentru încă 50-100 de ani. Un lemn folosit ca mobilă înseamnă sechestrarea de carbon pentru încă câteva zeci de ani. Folosirea lemnului ca resursă energetică este, într-adevăr, o problemă, dar și în această direcție, dacă vom căuta echilibrul și dacă replantăm de fiecare dată suprafețele care au fost exploatate și dacă an de an creștem suprafața forestieră a României, sunt convins că bilanțul o să fie unul pozitiv, adică se vor sechestra cantități mai mari de carbon în pădurile României decât cele care sunt emisie în urma folosirii lemnului ca resursă energetică”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat ieri, în cadrul COP 27, că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică, a transmis Reuters.
Prin discursul său, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică.
„Omenirea are de ales: cooperează sau piere”, a spus secretarul general. Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.
Peste 120 de lideri mondiali, reprezentanţi ai statelor parte la Convenţie, şi aproximativ 40.000 de participanţi sunt aşteptaţi în acest an la Conferința COP 27.
Ministrul Tánczos Barna va sta în Egipt până joi. El va fi însoțit atât de secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu, cât și de o echipă din departamentul Schimbări climatice din minister.
Sursa: digi24, agerpres