Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit la Antena 3 despre situația încălzirii, precizând că nu vor fi probleme cu lemnul de foc, „o resursă regenerabilă, care crește an de an, poate fi folosită an de an și ne putem baza pe ea pe termen mediu și lung”.
El a declarat că reducerea consumului de gaz cu 15%, așa cum a cerut CE, poate avea loc în România dacă oamenii ar fi mai atenți și chibzuiți și nu ar fi risipă.
„Reducerea cu 15% a consumului de gaz, de electricitate sau de resurse, în general, s-ar putea realiza aproape în integralitate dacă am fi mai atenți, mai chibzuiți și dacă nu avem risipă. Indiferent dacă vorbim de electricitate, de gaz, de lemne de foc, cu un pic de atenție, cu un pic de conștientizare a importanței reducerii consumului, putem ajunge la 5-10% fără nicio problemă”, a declarat Tánczos Barna, la Antena 3.
Acesta a precizat, însă, că în momentul în care se ajunge la temperaturi stabilite prin acte normative în birouri și case, „lucrurile se complică”.
„Este greu de crezut că poate fi controlat, implementat și de aceea, la nivelul UE, se face apel la o chibzuință și la o reducere a consumului mai mult pe voluntariat. Există riscul ca aceste reduceri să fie forțate prin lipsa de resursă, pentru că se poate ajunge și la situația invocată de președintele CE, de a nu avea suficientă resursă”, a precizat ministrul Mediului.
Potrivit Tánczos Barna, din acest punct de vedere, România nu va avea probleme, în condițiile în care are o situație foarte stabilă în ceea ce privește depozitele de gaz.
„Se monitorizează zi de zi cantitățile care se depozitează suplimentar. În ceea ce privește folosirea cărbunelui nu se va ajunge într-o situație de acest gen. (…) Nu cred că vor fi probleme cu lemnul de foc nici la nivelul UE, este ultima resursă care va fi eliminată, pentru că este regenerabilă, care crește an de an și poate fi folosită an de an. Ne putem baza pe termen mediu și lung pe această resursă în continuare, dar ceea ce trebuie să facă România este să crească eficiența folosirii acestei resurse. Reducerea se face prin retehnologizare, prin dotarea gospodăriilor cu sobe performante, cu centrale termice bazate pe lemn. Ar exista și bani”, a mai spus Tánczos Barna.
Sursa: Antena 3