Tánczos Barna readuce ONG-urile în administrarea ariilor protejate

0
1233

La patru ani de când organizațiile neguvernamentale au fost eliminate din administrarea ariilor protejate, ministrul Mediului anunță că acestea vor fi readuse în sistem.

Tánczos Barna a subliniat aseară, la Antena 3, că ONG-urile vor reveni la conducerea ariilor protejate, dar nu pe partea de avizări și autorizații, care rămân la o autoritate a statului, ci pe management și administrare, în parteneriat cu o autoritate locală.

Întrebat, ieri, la Antena 3, dacă intenționează să modifice ordonanța privind ariile protejate, Tánczos Barna a precizat că se dorește readucerea ONG-urilor în sistem.

„Într-un sistem în care autoritatea statului se păstrează la o autoritate a statului, partea de avizare, de emitere de aprobări se face strict de o instituție a statului, nu de un ONG. Nu transferăm o autoritate de stat la un ONG. Dar managementul, administrarea acelei arii, verificările dacă fluturii sunt ok, dacă ursul se plimbă nestingherit prin pădure, dacă habitatul este neatins și păstrat, să se facă de către un ONG, care se asociază cu o autoritate locală sau cu o asociație a autorității locale și, împreună, administrează pe plan local acel habitat”, a explicat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că nu se transferă ONG-urilor o autoritate a statului.

„Au fost cazuri când o aprobare, un aviz, se cerea de către CNAIR de la un ONG. Era o aberație. Nu poți tu ca stat, care vrei să construiești o autostradă, să te milogești de un ONG”, a conchis Tanczos Barna.

Reamintim că în 2018 a fost modificată legislația astfel încât ariile protejate să fie administrate de o instituție a statului și nu de organizații neguvernamentale. Acestea au protestat la acea dată, motivând că Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) nu are suficient personal și nici expertiza pentru a gestiona cele câteva sute de arii protejate din România.

„Ce se întâmplă cu experții care au lucrat cu ONG-urile care au proiecte în desfășurare? Cumva statul a elaborat această lege să avizeze proiectele controversate, de exemplu în siturile Natura 2000, fiindcă foarte multe ONG-uri custozi se opuneau pe baza argumentelor investițiilor în siturile Natura 2000? Custozii sunt dați la o parte ca acele avize să fie date mai ușor? Fiindcă dacă încep să avizeze stațiuni de schi, balastiere și alte lucruri, nu este bine”, explica, în 2018, Dan Bărbulescu, directorul Administrației Parcul Natural Văcărești, citat de hotnews.ro.

În Expunerea de motive, Guvernul motiva, în 2018, de ce era nevoie de ANANP și de eliminarea ONG-urilor:

„În prezent, ariile naturale protejate care nu necesită structuri de administrare sunt atribuite în custodie unor entități (ONG-uri, societăți comerciale, instituții de învățământ – cercetare, etc.). Astfel, ariile naturale protejate sunt gestionate în mod neunitar de către aceștia, apărând astfel proiecte blocate, avize eliberate cu întârziere, avize neconforme cu legislația în vigoare, interpretări excesive și neunitare ale legislației”.

„E un timp îndelungat pentru deplasarea între regiunile României care împiedică dezvoltarea turismului”, mai spuneau cei din guvern, referindu-se la blocajele ONG-urilor în construcția de autostrăzi pe motiv de habitate ale unor specii. Sau „Sunt blocaje în implementarea investițiilor în construcții cu impact negativ asupra intregii economii naționale. Este un impact negativ al neimplementării măsurilor mai sus menționate asupra bugetului de stat și implicit asupra cetățenilor”, se mai arăta în ordonanța care a scos ONG-urile de la conducerea ariilor protejate.

Sursa foto arii protejate: ANANP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.