Tánczos Barna: „Resursele de control trebuie concentrate pe zone de risc”

0
510

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a participat astăzi, în format online, la o conferință organizată de o asociație de protecție a mediului. El a declarat, la finalul acesteia, că i-a fost prezentat un raport despre furturi de lemn în anumite localități, motiv pentru care a anunțat că va concentra resursele de control pe zonele de risc.

„Au prezentat un raport care, deși nu reflectă imaginea recoltărilor ilegale la nivel regional sau național, a evidențiat unele fenomene pe plan local, modalități de operare și câteva zone de risc.

Aceste informații sunt foarte utile pentru autorități și i-am invitat pe reprezentanții asociației WWF la discuțiile privind îmbunătățirea metodologiei de control. Am fost de acord că resursele de control trebuie concentrate pe zone de risc. Sumal 2.0 este un instrument care ne ajută în acest sens, dând posibilitatea ONG-urilor si tuturor cetățenilor de a semnala posibilele infracțiuni. Avem finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea acestui sistem, și vom implementa un sistem integrat de monitorizare video și o monitorizare pe bază de imagini satelitare”, a subliniat Tánczos Barna.

19,4 milioane mc de lemn exploatate legal anul trecut

Cantitatea de lemn exploatată în România, cu documente, a fost de 19,8 milioane de metri cubi, anul trecut, iar alte aproape 4 milioane de metri cubi au intrat legal în ţară, a mai anunțat ministrul.

„SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat după multe insistenţe venite din societatea civilă, după insistenţele Ministerului Mediului şi după un efort susţinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic funcţional din România, în ziua de astăzi.

Este un efort uriaş de a asigura un sistem complex de trasabilitate pentru materialul lemnos din toată ţara care se exploatează din păduri sau care intră în România din afara ţării şi este pus pe piaţă pentru a fi introdus în circuitul civil.

Această cantitate este de ordinul zecilor de milioane de metri cubi. Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploataţi din pădurile României, cu documente.

Încă vreo patru milioane de metri cubi care au intrat în ţară din diverse state – Ucraina, Belarus, Rusia şi state membre UE – cantitate totală pusă pe piaţă cu documente într-un an de zile în România. Acest sistem trebuie să asigure trasabilitatea pentru întreaga cantitate, pe de o parte, şi pe de altă parte să asigure şi acele rute GPS şi acele documente, poze, stocare pentru cele peste 5 milioane de avize care se emit într-un an în România”, a explicat ministrul.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia. La crearea SUMAL au contribuit experți în silvicultură, dar și reprezentanți ai companiilor de exploatare, prelucrare și industrializare a lemnului reuniți în Asociația Forestierilor din România – ASFOR.

Conform datelor Ministerului Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0. 

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!