Un forwarder dintr-un parchet în exploatare din Suedia a funcționat controlat din dronă în cadrul unui test efectuat în premieră, ca parte a unui proiect de cercetare.
Cu ajutorul unei drone echipate cu propria sa stație mobilă portabilă, un utilaj forestier a fost, pentru prima dată, controlat de la distanță prin 5G într-o zonă cu conectivitate limitată.
Testul a fost efectuat într-o pădure din afara Västerås, centrul Suediei, ca parte a unui proiect de cercetare care a implicat Mid Sweden University, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE și Biometria, cofinanțat de Vinnova și de programul pentru digitalizare avansată.
Grupul de proiect a depășit o piatră de hotar în noiembrie 2021, când a reușit să controleze de la distanță un încărcător de lemn la terminalul de lemn Torsboda al SCA din afara Timrå, în nordul Suediei. După acest succes, colaborarea a continuat spre următoarea provocare – de a putea controla de la distanță un utilaj forestier în zonele lipsite de acoperire cu ajutorul unei drone echipate cu tehnologie 5G. La începutul lunii mai, au fost efectuate teste într-o zonă de pădure din Virsbo, în afara Västerås. Rezultatele sunt considerate foarte reușite.
„Acum putem stabili că este posibil să se conecteze și să controleze de la distanță vehicule mari prin intermediul unei drone, care în practică acționează ca o stație de bază în rețeaua mobilă. Acest lucru creează oportunități complet noi și flexibile de a conecta companiile care lucrează în zone cu acoperire insuficientă a rețelei. În afară de industria forestieră și agricolă, tehnologia poate fi utilizată în zonele de dezastru dacă acoperirea mobilă normală este complet eliminată”, spune Magnus Leonhardt, manager de inovare la Telia.
După un briefing tehnic de bază, forwarder-ul a fost transportat într-un parchet unde a fost conectat folosind tehnologia 5G montată pe o dronă. În timpul testului, drona a fost amplasată la aproximativ 500 de metri de utilajul forestier, dar avea o zonă de acoperire de până la 3 km. Operatorul se afla în laboratorul de telecomandă Skogforsk din Uppsala, la puțin peste 90 km distanță.
„În acest test, am ales să controlăm de la distanță un forwarder pentru a testa conexiunea prin dronă. În pasul următor, dorim să testăm conectarea și controlul de la distanță a unei mașini de scarificare a solului, care este o mașină mult mai grea care rulează pe terenuri inaccesibile. Scopul pentru noi este să îmbunătățim mediul de lucru pentru operatori”, spune Petrus Jönsson, cercetător și director adjunct de program la Skogforsk, care a fost implicat în controlul de la distanță a utilajului în timpul testului.
Proiectul își propune să investigheze modul în care tehnologia dronelor și tehnologia 5G ar putea permite ca zonele îndepărtate din jurul Suediei să fie lucrate cu vehicule controlate de la distanță. Cercetătorii de la Mid Sweden University participă la teste și studiază, printre altele, fiabilitatea și latența comunicării datelor, lucru care este de mare importanță în controlul de la distanță.
„Am colectat date din testul cu drona și acum vom analiza și evalua rezultatele. Vom efectua, de asemenea, studii comparative cu alte tipuri de conexiuni, cum ar fi rețelele bazate pe WiFi și vom explora oportunități suplimentare cu 5G”, spune profesorul Mattias O’Nils de la Universitatea Mid Sweden.
În spatele proiectului de cercetare, numit „Infrastructură wireless robustă pentru managementul lemnului controlat de la distanță”, se află Mid Sweden University, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Biometria și Volvo Construction Equipment. Proiectul de cercetare este finanțat de părțile participante și de Vinnova și Programul de digitalizare avansată.
Sursa: miun.se