Un articol publicat de portalul Yahoo Finance plasează România pe locul 20 în lume la exportul de lemn. Datele consultate se referă la cifrele din 2021.
Potrivit unui raport al Mordor Intelligence, piața lemnului este evaluată în prezent la 751,77 milioane USD și este de așteptat să crească la 780 milioane USD în 2028.
Asia Pacific tinde să domine piața lemnului prin cota sa mare de piață datorată creșterii veniturilor, urbanizării și creșterii populației. Ratele de consum de lemn sunt ridicate mai ales în țări precum China. Principalii producători de cherestea din regiunea Asia Pacific includ țări precum India, Malaezia și Vietnam.
Regiunea cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume este America de Nord – cu tendință de creștere, în timp ce America Latină și Orientul Mijlociu au cote de piață scăzute.
Într-un alt raport se menționează că Europa este principalul producător de cherestea. Aici se respectă codurile de construcții verzi, astfel încât lemnul este opțiune durabilă pentru clădiri, scăzând astfel amprenta de carbon.

România, ponegrită
În clasamentul realizat de cei de la Yahoo Finane, țara noastră poartă eticheta tăierilor ilegale. Chiar dacă statul român face eforturi pentru a stopa acest fenomen – SUMAL, monitorizare video – iată că e greu să ne curățăm imaginea și să contăm pe piață. Piață care este aglomerată și fiecare își face loc cum poate, inclusiv lovind systematic în concurență.
Redăm clasamentul, cu comentariile autorilor:
20. România
Unul dintre cei mai mari exportatori de cherestea este România. Are păduri bătrâne din abundență, care sunt acum sub amenințarea tăierilor legale și ilegale. O mare parte din suprafața forestieră este supusă exploatării forestiere ilegale. Cea mai mare parte a lemnului este exportat în Italia, SUA și China. În 2021, țara a exportat cherestea în valoare de 2,04 miliarde de dolari.
19. India
India este unul dintre cei mai mari producători de lemn tropical din lume. Statele Unite ale Americii, China și Nepal sunt printre principalele destinații de export. Cu toate acestea, exporturile țării sunt afectate de silvicultură nedurabilă și exploatarea forestieră ilegală. În 2021, India a exportat cherestea în valoare de 2,05 miliarde de dolari.
18. Uruguay
Un alt exportator de cherestea de top este Uruguay, stat cunoscut pentru pădurile sale de eucalipt, pin, Blackwood și plop. A exportat în valoare de 2,3 miliarde de dolari în 2021.
17. Letonia
O mare parte a Letoniei este acoperită cu păduri, ceea ce o face o potențială piață a lemnului. Cea mai mare industrie a țării este prelucrarea lemnului. Exportă în Marea Britanie, Germania și Suedia. În 2021, Letonia a exportat lemn în valoare de 2,4 miliarde de dolari.
16. Malaezia
Piața lemnului din Malaezia a reușit să rămână vibrantă. Placajul, cheresteaua și mobilierul sunt exportate în Japonia, SUA, Singapore și India. În 2021, Malaezia a vândut produse din lemn în valoare de 2,5 miliarde de dolari, devenind astfel unul dintre cei mai mari exportatori din lume.
15. Portugalia
Un alt exportator important este Portugalia. Are un sector durabil, având o abundență de păduri. Cea mai comună plantație este de eucalipt. Țara a exportat produse din lemn în valoare de 2,9 miliarde de dolari în 2021.
14. Republica Cehă
Una dintre cele mai împădurite țări din Europa, Cehia, este și unul dintre cei mai importanți producători de cherestea din lume. Face comerț cu lemn cu țări precum China, Austria, România și Slovacia. Țara a exportat produse din lemn în valoare de 3 miliarde de dolari în 2021.
13. Thailanda
Un alt exportator care contează este Thailanda. Adesea, lemnul importat de aici e folosit ca alternativă la cel de esență tare interzis ca urmare a defrișărilor. În 2021, țara a exportat în valoare de 3,5 miliarde de dolari.
12. Chile
Unul dintre cei mai mari exportatori de cherestea din lume este Chile. O parte extinsă a țării este plină de păduri. Exportă în SUA, China, Japonia și Mexic. În 2021, Chile a exportat lemn în valoare de 4,5 miliarde de dolari.
11. Noua Zeelandă
Silvicultura este un sector- cheie în economia Noii Zeelande. Principalele destinații de export includ China, Japonia, Coreea și Australia. A exportat cherestea în valoare de 4,8 miliarde de dolari în 2021.
10. Franţa
Un alt exportator de top este Franța. Exportă cherestea tivită, furnir, placaj, lemn pentru tâmplărie și produse din hârtie în țări precum Spania, Italia și Statele Unite. În 2021, țara a exportat produse din lemn în valoare de 6,9 miliarde de dolari.
9. Austria
Piața lemnului din Austria este înfloritoare. Țara are una dintre cele mai mari cote de păduri din Europa. Italia, Germania, Cehia și Regatul Unit sunt printre destinațiile de export ale Austriei. Austria a exportat lemn prelucrat în valoare de 7,7 miliarde de dolari în 2021.
8. Rusia
Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de lemn din lume. Și-a redirecționat marfa către țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia în Ucraina. Este unul dintre cei mai mari producători de lemn rotund industrial. În 2021, exporturile de lemn s-au ridicat la 10 miliarde de dolari.
7. Brazilia
Brazilia exportă placaj, lemn pentru tâmplărie, mobilă, celuloză și hârtie în întreaga lume. O mare parte a țării este acoperită de păduri. Este al șaptelea cel mai mare exportator și a furnizat produse din lemn în valoare de 11,2 miliarde de dolari în 2021.
6. Finlanda
Unul dintre cei mai mari exportatori din lume este Finlanda. Exportă cherestea în Germania, Statele Unite, Suedia și China. În 2021, țara a avut exporturi în valoare de 14,3 miliarde de dolari.
5. China
China exportă placaj, cherestea și furnir în diferite părți ale lumii, cum ar fi Statele Unite, Japonia și Marea Britanie. Guangxi este cea mai mare provincie producătoare din China. Valoarea exporturilor a fost de 14,8 miliarde de dolari în 2021.
4. Suedia
Aproape 70% din Suedia este acoperită cu păduri, ceea ce contribuie la capacitatea sa de export. Piețele includ Statele Unite, China și Orientul Mijlociu. În 2021, Suedia a exportat produse din lemn în valoare de 16,8 miliarde de dolari.
3. Statele Unite ale Americii
Statele Unite sunt un alt exportator important. Exportă produse din arțar, stejar roșu, stejar alb și plop în țări precum China, Canada, Vietnam și Mexic. Țara a exportat lemn în valoare de 21,7 miliarde de dolari în 2021.
2. Germania
Germania este al doilea cel mai mare exportator de cherestea din lume. China, Austria, SUA și Polonia se numără printre destinațiile majore pentru lemnul Germaniei. Germania este una dintre regiunile dens împădurite ale Europei. În 2021, țara a exportat produse din lemn în valoare de 24,2 miliarde de dolari.
1. Canada
Unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cherestea de rasinoase din lume este Canada. Principalele destinații pentru aceste exporturi sunt Statele Unite și Europa de Vest. China și Japonia au fost, de asemenea, importatori importanți de lemn canadian. Începând cu 2021, Canada a exportat cherestea în valoare de 29,7 miliarde de dolari.
Sursa: yahoo.finance