Ca să răspundă nevoii din piață și presiunilor pentru reducerea emisiilor de carbon, Franța a demarat, în premieră, primul curs al Academiei Lemnului și Mixului de Materiale. Cursul instruiește specialiști în metodele de construcție care folosesc lemn și alte materiale „verzi”.
Tranziția sectorului de construcții cere noi competențe, iar Academia răspunde nevoii de formare pe mai multe paliere, pregătind montatori în structura lemnului, tehnicieni în construcții de lemn și merge până la specializare la nivel de master.
Academia este rezultatul asocierii dintre compania imobiliară Bouygues Bâtiment France Europe, liceul Gustave-Eiffel din Massy, firma Humando, specialistă în integrare profesională, și institutul tehnologic FCBA, dedicat silviculturii și industriilor celulozei, lemnului și mobilei.
Scade greutatea muncii în șantier
De menționat că aceste noi metode de construcție, mai inovatoare, fac posibilă reducerea greutății pe șantiere. În acest sens, noua ofertă de formare este în special o oportunitate de a accelera accesul femeilor în meseriile din zona de construcții.
Academia va oferi trei niveluri de formare: montator în structura lemnului și mix de materiale; tehnician constructor lemn, sistem constructii BTS lemn si habitat – curs care va fi completat pe termen lung cu licență.
O platformă educațională unică a fost creată în cadrul liceului profesional Gustave Eiffel din Massy, pentru ca formarea teoretică și practica să se desfășoare într-un singur loc.
Domenii prioritare de dezvoltare
Lemnul și materialele bio sunt domenii prioritare de dezvoltare pentru Franța, care vrea să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră din construcții. Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament „RE 2020”, apar noi oportunități pentru jucătorii din sector. Printre pârghiile care trebuie acționate pentru a face față provocărilor climatice și a satisface nevoile de locuințe și echipamente, este esențială dezvoltarea de noi metode mixte de construcție care să combine lemnul, materialele pe bază de bio cu materialele tradiționale precum betonul și oțelul. Prin urmare, e nevoie și de oameni calificați.
Noile reglementări de mediu, RE 2020
RE 2020 (Reglementation Environnementale) ar fi trebuit să intre în vigoare anul trecut, în Franța, dar din cauza pandemiei a fost amânat. Prin urmare, intră în vigoare în acest an, 2022. Mesajul este clar: „Activați toate pârghiile pentru decarbonizare!”
Scopul RE 2020 este de a răspunde provocării climatice. Sectorul construcțiilor este responsabil pentru un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră. Cu acest nou regulament care înlocuiește RT 2012 (Regulament Termic), „trebuie să construim mai ecologic”. Cu alte cuvinte, să emitem mai puțin carbon, să economisim energie, să folosim materiale din surse bio. Pentru moment, este vorba despre clădiri noi din sectorul rezidențial: case unifamiliale și locuințe colective, apoi vor urma birourile și clădirile publice de învățământ.
„Suntem cu toții angajați în acest demers”
Casele din lemn reprezintă în prezent un procent de 10 până la 12% din piața caselor unifamiliale din Franța. În construcții colective, procentul este între 7 și 8%. De trei ori mai puțin decât în Germania, de exemplu, dar mișcarea este pornită, spun specialiștii.
Julien Pemezc, președintele Woodeum, expert în construcția de clădiri din lemn spune: „Provocarea este amplificarea masivă a acestei abordări la care ne angajăm: reducerea amprentei de carbon. Vorbim despre o generalizare a construcțiilor din lemn, la scară foarte mare. Deci un șoc cultural. Un șoc industrial. Un șoc de reglementare. Suntem cu toții angajați în acest demers, din moment ce RE 2020 merge în această direcție, de a încuraja utilizarea materialelor din surse biologice. Acesta este un semnal bun”.
ASFOR: „Dacă ne împiedicăm de virgule, pierdem trenul”
În urmă cu câteva zile, președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă, spunea că Uniunea Europeană face demersuri concrete pentru a respecta Pactul Verde European și că România ar trebui să înceapă să ia măsuri.
„Trebuie să avem curajul să solicităm reglementări de norme și de modificări care să faciliteze utilizarea lemnului în construcții, pentru că ne vom trezi că ratăm și trenul acesta. Europa se urcă în trenul lemnului, în trenul utilizării lemnului în combaterea schimbărilor climatice, iar noi, dacă mai stăm mult și ne împiedicăm în reglementări și-n ordine și-n virgule, o să ratăm și trenul acesta”, a punctat șeful ASFOR
Sursa: Leboisinternational.com, franceinter.fr
RE 2020: